10/11 - Mårtensafton

Mårtensafton är en traditionell högtid som firas den 10 november varje år. Dagen är tillägnad Sankt Martin av Tours, och firas med en särskild måltid som ofta består av gås eller anka.


Mårtensafton 11/11 – bakgrund

Mårtensafton har sitt ursprung i Frankrike och är uppkallad efter Sankt Martin av Tours, en biskop som levde på 300-talet. Enligt legenden var Martin så ödmjuk att han inte ville bli biskop, och för att undvika utnämningen gömde han sig i en gåsstia. Gåsarna kväkte dock så mycket att han blev upptäckt, och därför är det tradition att äta gås på Mårtensafton. I Sverige började vi fira Mårtensafton på 1500-talet, men det var först på 1800-talet som det blev vanligt att äta gås.

Hur firas Mårtensafton den 11 november?

Firandet av Mårtensafton varierar, men den gemensamma nämnaren är maten. Traditionellt sett äter man en gåsmiddag, men i modern tid har det blivit allt vanligare att äta anka istället. Måltiden består ofta av en förrätt med gåslever, huvudrätt med stekt gås eller anka och efterrätt med äppelpaj eller äppelkaka. I vissa delar av Sverige är det även tradition att dricka svagdricka till maten. Även om Mårtensafton inte är en helgdag, är det många restauranger som erbjuder särskilda Mårtensmenyer och det är inte ovanligt att familjer och vänner samlas för att äta tillsammans.

Läs om fler temadagar här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!