- Foto: Pexels

11/11 - Chokladens dag

Chokladens dag firas den 11 november varje år. Det är en dag då vi uppmärksammar och hyllar denna älskade godsak som har en lång historia och en stor plats i många människors hjärtan.


Chokladens dag har sitt ursprung i firandet av att kakaobönan introducerades i Europa. Det var den spanska erövringen av Centralamerika som förde kakaobönan till Europa, där den snabbt blev populär. Choklad har sedan dess utvecklats och förfinats till den produkt vi känner idag.

Chokladens dag 11/11 – bakgrund

Chokladens dag firas den 11 november, vilket är datumet då kakaobönan först introducerades i Europa. Kakaobönan, som är huvudingrediensen i choklad, kommer ursprungligen från Centralamerika där den användes av mayafolket och aztekerna. När spanjorerna erövrade Centralamerika på 1500-talet tog de med sig kakaobönan tillbaka till Europa. Där blev den snabbt populär och började odlas i stora skala. Med tiden har choklad utvecklats och förfinats till den läckra produkt vi känner idag.

Hur firas Chokladens dag den 11 november?

Chokladens dag kan firas på många olika sätt. Många väljer att fira dagen genom att njuta av sin favoritchoklad, oavsett om det är mörk choklad, mjölkchoklad, vit choklad eller någon annan variant. Andra väljer att baka något gott med choklad, som en chokladkaka eller chokladpraliner. Det finns även de som passar på att lära sig mer om chokladens historia och hur den tillverkas. Oavsett hur du väljer att fira Chokladens dag, är det viktigaste att du tar tillfället i akt att uppskatta denna älskade godsak.

Läs om fler temadagar här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!