- Foto: Pexels

13/11 - Smörgåstårtans dag

Smörgåstårtans dag är en dag då vi uppmärksammar och firar den svenska klassikern smörgåstårta. Denna dag ger oss en anledning att njuta av denna läckra maträtt, som kan varieras i oändlighet och passar till alla typer av tillställningar.


Smörgåstårtans dag 13/11 – bakgrund

Smörgåstårtan är en svensk uppfinning som blev populär under 1960-talet. Den består vanligtvis av flera lager bröd med olika sorters pålägg emellan, som till exempel skinka, lax, räkor, ägg och olika sorters grönsaker. Tårtan dekoreras sedan på toppen och runt kanterna med olika sorters pålägg och grönsaker för att göra den så aptitlig som möjligt. Smörgåstårtan är en favorit vid många festliga tillfällen som födelsedagar, bröllop och studentfiranden. Smörgåstårtans dag instiftades för att hylla denna unika svenska maträtt och uppmuntra fler att upptäcka och njuta av den.

Hur firas Smörgåstårtans dag den 13 november?

Smörgåstårtans dag firas bäst genom att äta smörgåstårta! Det kan vara en hemmagjord variant eller en köpt från butiken. Det finns inga regler för vad som ska vara i en smörgåstårta, så det är ett utmärkt tillfälle att experimentera med olika smaker och ingredienser. Varför inte bjuda in vänner och familj på en smörgåstårtelunch eller middag? Eller varför inte ha en tävling om vem som kan göra den mest kreativa smörgåstårtan? Oavsett hur du väljer att fira, är Smörgåstårtans dag en dag att njuta av denna svenska klassiker.

Läs om fler temadagar här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!