- Foto: Pexels

18/11 - Adoptionernas dag

Adoptionernas dag är en temadag som firas den 18 november varje år. Dagen syftar till att uppmärksamma och hylla alla former av adoption och de unika familjeband som skapas genom denna process.


Adoptionernas dag har sina rötter i det globala samfundets ökade medvetenhet och erkännande av adoption som en viktig och legitim form av familjebildning. Adoption har länge varit en del av mänsklighetens historia, men det är först på senare tid som det har blivit mer allmänt accepterat och firat.

Adoptionernas dag 18/11 – bakgrund

Adoption är en process där en person, vanligtvis ett barn, permanent blir en del av en annan familj än den biologiska. Det kan ske av olika skäl, till exempel om de biologiska föräldrarna inte kan ta hand om barnet, eller om ett barn är föräldralöst. Adoption kan också ske inom familjen, till exempel om ett barn adopteras av en styvförälder. Adoption kan vara både inrikes och internationell.

Adoptionernas dag startades för att uppmärksamma och hylla de unika familjeband som skapas genom adoption. Det är en dag för att fira de adopterade barnen och de familjer som har valt att öppna sina hjärtan och hem för dem.

Hur firas Adoptionernas dag den 20 maj?

Adoptionernas dag firas på olika sätt runt om i världen. Många familjer väljer att fira dagen privat, genom att tillbringa tid tillsammans och kanske prata om adoption och vad det betyder för dem. Andra kan välja att delta i offentliga evenemang eller aktiviteter som arrangeras för att uppmärksamma dagen.

Det kan också vara en dag för att sprida medvetenhet om adoption och de utmaningar och glädjeämnen som det kan innebära. Det kan göras genom att dela personliga berättelser, delta i diskussioner eller kampanjer på sociala medier, eller genom att stödja organisationer som arbetar med adoption.

Oavsett hur man väljer att fira Adoptionernas dag, är det viktigaste att det är en dag för att hylla och uppmärksamma de unika familjeband som skapas genom adoption.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!