- Foto: Pexels

19/11 - Internationella mansdagen

Internationella mansdagen är en årlig temadag som firas den 19 november. Dagen syftar till att uppmärksamma mäns och pojkars hälsa, främja jämställdhet och lyfta fram positiva manliga förebilder.


Internationella mansdagen har sitt ursprung i Trinidad och Tobago 1999. Dr. Jerome Teelucksingh, en historiker och författare, tog initiativet till att skapa en dag för att uppmärksamma mäns bidrag till samhället och deras välbefinnande. Sedan dess har dagen spridit sig globalt och firas nu i över 80 länder världen över.

Internationella mansdagen 19/11 – bakgrund

Internationella mansdagen är inte bara en dag för att uppmärksamma mäns bidrag till samhället, utan också en dag för att belysa de utmaningar och problem som män och pojkar står inför. Det kan handla om allt från psykisk hälsa och självmord till mäns roll i familjen och samhället. Dagen är också ett tillfälle att lyfta fram positiva manliga förebilder och att uppmuntra män att ta hand om sin hälsa, både fysiskt och psykiskt.

Hur firas internationella mansdagen den 19 november?

Det finns ingen fast tradition för hur internationella mansdagen ska firas. I vissa länder organiseras seminarier och föreläsningar kring mäns hälsa och jämställdhet. I andra länder kan det handla om att uppmärksamma dagen genom att lyfta fram positiva manliga förebilder i media eller genom att organisera aktiviteter som främjar mäns hälsa och välbefinnande. Oavsett hur dagen firas, är syftet detsamma: att uppmärksamma mäns och pojkars hälsa, främja jämställdhet och lyfta fram positiva manliga förebilder.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!