- Foto: Pexels

22/11 - Wienerbrödets dag

Wienerbrödets dag firas den 22 november varje år. Det är en dag då vi uppmärksammar och hyllar det älskade wienerbrödet, en bakelse som har en given plats i många människors hjärtan och fikabord.


Wienerbrödets dag den 22/11 – bakgrund

Wienerbrödets dag är en relativt ny temadag som har sitt ursprung i Danmark. Dagen instiftades för att hylla wienerbrödet, en bakelse som trots sitt namn inte kommer från Wien, utan är en dansk uppfinning. Wienerbrödet, eller "wienerbrød" som det heter på danska, skapades av danska bagare under en bagarstrejk i mitten av 1800-talet. Då anlitades utländska bagare, bland annat från Wien, och det var då det flakiga, smöriga bakverket föddes. Wienerbrödet blev snabbt populärt och har sedan dess spridit sig till fikabord över hela världen.

Hur firas wienerbrödets dag den 22 november?

Att fira wienerbrödets dag kan vara så enkelt som att njuta av ett wienerbröd till fikat. Varför inte passa på att baka egna wienerbröd? Det finns många recept att hitta online, både traditionella och med en modern twist. Om du inte är så förtjust i att baka kan du besöka ditt lokala bageri och köpa ett nybakat wienerbröd. Oavsett om du bakar själv eller köper färdigt, är det viktigt att ta sig tid att njuta av smakerna och uppskatta det hantverk som ligger bakom denna älskade bakelse.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!