- Foto: Pexels

23/11 - Thanksgiving

Thanksgiving är en årlig högtid som firas i flera länder runt om i världen, men är mest känd i USA och Kanada. Dagen är en tid för att uttrycka tacksamhet, dela måltider med nära och kära och reflektera över årets välsignelser.


Thanksgiving har sina rötter i tidiga skördetackfester och har utvecklats till en tid för familj och vänner att samlas och dela en festlig måltid. Dagen är också känd för sina parader, fotbollsmatcher och början på julhandeln.

Thanksgiving 23/11 – bakgrund

Thanksgiving härstammar från 1621, då pilgrimerna i Plymouth, Massachusetts, firade en framgångsrik skörd med en tre dagar lång fest tillsammans med Wampanoag-indianerna. Denna händelse ses ofta som den första Thanksgiving, även om det inte officiellt kallades så vid den tiden.

President Abraham Lincoln förklarade Thanksgiving som en nationell helgdag 1863, mitt under det amerikanska inbördeskriget, som en tid för att uttrycka tacksamhet trots de pågående stridigheterna. Sedan dess har amerikanerna firat Thanksgiving den fjärde torsdagen i november varje år.

Hur firas Thanksgiving den 23 november?

Thanksgiving firas traditionellt med en stor måltid som ofta inkluderar kalkon, fyllning, potatis, bär, gröna bönor, äppelpaj och pumpapaj. Många familjer har egna unika traditioner, men gemensamt är att det är en tid för att vara tacksam och tillbringa tid med nära och kära.

Förutom måltiden är det också vanligt med parader och fotbollsmatcher på Thanksgiving. Macy's Thanksgiving Day Parade i New York City är en av de mest kända parader och lockar miljontals tittare varje år. Fotboll har också blivit en integrerad del av högtiden, med NFL-matcher som spelas på Thanksgiving sedan 1920.

Oavsett hur man väljer att fira, är Thanksgiving en tid för reflektion, tacksamhet och gemenskap.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!