- Foto: Pexels

24/11 - En köpfri dag

En köpfri dag är en internationell temadag som uppmanar till att avstå från konsumtion under en hel dag. Syftet är att uppmärksamma och ifrågasätta konsumtionssamhällets negativa effekter på miljön och människors livskvalitet.


En köpfri dag har sina rötter i Kanada där den första dagen utan köp organiserades 1992 av konstnären Ted Dave. Sedan dess har dagen spridit sig över hela världen och firas nu årligen den 26 november, dagen efter den amerikanska shoppingdagen Black Friday.

En köpfri dag 24/11 – bakgrund

En köpfri dag är en reaktion på det moderna konsumtionssamhället och dess påverkan på vår planet. Den uppmanar till reflektion över våra konsumtionsvanor och hur de påverkar miljön och människors välbefinnande. Dagen är också ett sätt att ifrågasätta den ständiga tillväxtens ideal och att uppmärksamma alternativa sätt att leva och konsumera.

Hur firas en köpfri dag den 24 november?

Att fira en köpfri dag kan vara så enkelt som att helt enkelt inte köpa något under hela dagen. Men det kan också innebära att man deltar i olika aktiviteter som arrangeras runt om i världen, såsom workshops, föreläsningar och demonstrationer som fokuserar på hållbar konsumtion och alternativa livsstilar. Vissa väljer att fira dagen genom att byta, låna eller återanvända saker istället för att köpa nya. Oavsett hur man väljer att fira, är syftet med en köpfri dag att skapa medvetenhet om konsumtionens konsekvenser och att inspirera till förändring.

Läs om fler temadagar här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!