28/11 - Giving Tuesday

Giving Tuesday är en global rörelse som uppmanar till generositet och att ge tillbaka till samhället. Denna temadag äger rum den första tisdagen i december och är en dag då människor över hela världen uppmuntras att donera tid, pengar, resurser eller talanger till välgörenhetsorganisationer och samhällsprojekt.


Giving Tuesday startades 2012 i USA som en motreaktion till de kommersiella "Black Friday" och "Cyber Monday". Syftet var att skapa en dag för att ge tillbaka, att uppmuntra generositet och att göra gott. Sedan dess har rörelsen spridit sig över hela världen och blivit en global dag för att ge tillbaka.

Giving Tuesday 28/11 – bakgrund

Giving Tuesday skapades av New Yorks 92nd Street Y, en kulturell och samhällscentrerad organisation, i samarbete med United Nations Foundation. Idén var att skapa en dag som uppmuntrar människor att göra gott och ge tillbaka till samhället, som en motvikt till de kommersiella dagarna Black Friday och Cyber Monday. Giving Tuesday har sedan dess vuxit till en global rörelse med miljontals deltagare.

Hur firas Giving Tuesday den 28 november?

Giving Tuesday firas på många olika sätt runt om i världen. Många människor väljer att donera pengar till välgörenhetsorganisationer, medan andra kanske donerar tid genom att volontärarbeta. Det kan också handla om att ge bort oanvända saker till de som behöver dem mer, eller att använda sina talanger för att hjälpa andra. Det viktiga är inte hur man väljer att ge, utan att man gör det med en generös anda och en vilja att göra världen till en bättre plats.

Läs om fler temadagar här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!