29/11 - Vinylskivans dag

Vinylskivans dag är en årlig hyllning till den klassiska musikbäraren vinylskivan. Dagen firas den 29 november varje år och är till för att uppmärksamma vinylskivans betydelse och dess unika egenskaper som musikmedium.


Vinylskivan har en lång och rik historia. Den första vinylskivan tillverkades redan på 1930-talet, men det var inte förrän på 1950- och 60-talet som den verkligen slog igenom. Trots att digitala musikformat har tagit över marknaden, har vinylskivan gjort en stark comeback de senaste åren. Många musikälskare värdesätter den unika ljudkvaliteten och det fysiska formatet som vinylskivan erbjuder.

Vinylskivans dag 29/11 – bakgrund

Vinylskivans dag instiftades för att uppmärksamma vinylskivans betydelse i musikhistorien. Dagen firas den 29 november, vilket är samma datum som Thomas Edison uppfann fonografen, en tidig föregångare till grammofonen, år 1877. Vinylskivans dag är alltså inte bara en hyllning till vinylskivan i sig, utan även till musikens utveckling och teknologiska framsteg.

Hur firas vinylskivans dag den 12 augusti?

Vinylskivans dag firas på olika sätt runt om i världen. Många musikbutiker har specialerbjudanden på vinylskivor och arrangerar evenemang med live-musik. Andra firar dagen genom att lyssna på sina favoritskivor, besöka skivmässor eller delta i vinylklubbar. Oavsett hur man väljer att fira, är Vinylskivans dag en dag att uppskatta musik och att hylla vinylskivan som ett unikt och älskat musikformat.

Läs om fler temadagar här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!