23/2 - Kakelplattans dag

Kakelplattans dag firas den 23 februari varje år. Denna dag uppmärksammar vi kakelplattans betydelse i vårt vardagliga liv, dess estetiska värde och dess praktiska funktion i våra hem och offentliga utrymmen.


Kakelplattans dag har sitt ursprung i Sverige, där kakelplattan har en lång och rik historia. Den har varit en del av svensk inredning och arkitektur i flera hundra år och har genom tiderna anpassats till olika stilar och trender.

Kakelplattans dag 23/2 – bakgrund

Kakelplattan har spelat en viktig roll i svensk byggnadskonst och inredning. Ursprungligen användes kakelplattor för att skydda väggar från vatten och smuts, särskilt i kök och badrum. Med tiden har kakelplattan utvecklats till en estetisk detalj som kan förbättra utseendet på ett rum. I dag finns det en mängd olika typer av kakelplattor, från traditionella vita till färgglada mönster och texturer. Kakelplattans dag instiftades av Byggkeramikrådet 2021.

Hur firas kakelplattans dag den 23 februari?

Kakelplattans dag kan firas på många olika sätt. En idé kan vara att besöka en utställning eller ett museum där kakelplattor visas upp. Det kan också vara ett tillfälle att renovera hemmet och lägga nya kakelplattor i köket eller badrummet. För de som är intresserade av design och inredning kan det vara en bra dag att lära sig mer om kakelplattans historia och dess roll i modern inredning. Oavsett hur man väljer att fira, är kakelplattans dag en dag att uppskatta denna viktiga och vackra del av våra hem och byggnader.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!