24/2 - Sverigefinnarnas dag

Sverigefinnarnas dag är en årlig temadag som firas den 24 februari. Dagen är till för att uppmärksamma och hylla den sverigefinska befolkningen och deras bidrag till det svenska samhället.


Sverigefinnarnas dag har sina rötter i den stora invandringen av finländare till Sverige under 1900-talet. Dagen är också ett tillfälle att belysa den sverigefinska kulturen och språket, som är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk.

Sverigefinnarnas dag 24/2 – bakgrund

Sverigefinnarnas dag instiftades av Sveriges riksdag år 2014. Beslutet togs för att uppmärksamma den sverigefinska befolkningens bidrag till det svenska samhället och för att stärka deras rättigheter. Dagen firas den 24 februari, vilket är samma dag som Kalevaladagen, en viktig högtid i Finland.

Sverigefinnarna är Sveriges största nationella minoritet, med en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Stora invandringsvågor under 1900-talet, särskilt under och efter andra världskriget, har bidragit till att forma den sverigefinska befolkningen som den ser ut idag.

Hur firas Sverigefinnarnas dag den 24 februari?

Sverigefinnarnas dag firas på olika sätt runt om i landet. Det kan vara allt från kulturella evenemang, föreläsningar och seminarier till musik- och dansföreställningar. Många skolor och förskolor uppmärksammar också dagen genom att lära barnen om den sverigefinska kulturen och språket.

En viktig del av firandet är att lyfta fram den sverigefinska kulturen och dess bidrag till det svenska samhället. Det kan handla om allt från mat och musik till litteratur och konst. Att fira Sverigefinnarnas dag är ett sätt att visa uppskattning för den sverigefinska befolkningens bidrag till Sverige och att stärka deras rättigheter och identitet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

13/5 – Receptionistens dag

3 dagar sedan 13:45

12/5 – Massagens dag

3 dagar sedan 13:30

11/5 – Chokladbollens dag

3 dagar sedan 13:18

10/5 – Internationella SLE-dagen

7 Maj, 16:31

9/5 – Europadagen

7 Maj, 16:25

8/5 – Röda Korsets dag

7 Maj, 16:12