Aggressivt virus hittad i lax: "Hög dödlighet"
Virus upptäckten gjordes vid en årlig kontroll på laxodlingen i Laholm. - Foto: Simon Rehnström/SvD/TT & Tomas Oneborg/SvD/TT

Aggressivt virus hittad i lax: "Hög dödlighet"

En ovanlig virussjukdom har bekräftats på lax som fångats i Lagan. Upptäckten gjordes vid en årlig kontroll på laxodlingen i Laholm.


Viruset IPN, infektiös pankreasnekros, är ett vanligt virus, men finns i olika farliga varianter. Viruset som nu hittats vid en årlig kontroll på äggkläckeriet på Statkrafts laxodling är av den aggressiva arten med hög dödlighet.

– Rutinerna har fungerat bra, vilket är alldeles utmärkt, säger Marie Baaz, länsveterinär i Halland i en intervju för SVT.

Smittrycket högre bland odlad fisk

Enligt Jordbruksverkets smittskyddschef Katharina Gielen kommer smittan från vild fisk i Lagan. Fisken fångas för att användas för avel på laxodlingen.

– Det är omöjligt att veta omfattningen av smitta på den vilda fisken i Lagan. De är svårundersökta så det vi kan ha kontroll över är odlingarna och se till att det inte sprids, säger hon till SVT.

Problematiskt för odlingen

Gunilla Lundén, kommunikationschef på Statkraft, menar på att det finns risker i samband med smittan.

– För oss är risken att vi måste förstöra den här romen som kommer från Lagan och då blir det problematiskt att odla fisk, säger hon till SVT.

Viruset är inte smittsamt för människor.

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!