Ett enormt lastfartyg sitter fast i Suezkanalen.
Ett enormt lastfartyg sitter fast i Suezkanalen. - Foto: Bildkälla: TT Nyhetsbyrån.

Strandade skeppet har kommit loss – trafiken åter igång

Ett enormt containerskepp satt länge fast i den Egyptiska Suezkanalen. Varje dag kostade det också närmare 80 miljarder kronor – den blockerade nämligen en av världens viktigaste fraktleder. Under måndagen var trafiken igång, nästan en vecka senare.


Ett av de största containerskeppen i världen har hamnat i en rätt så knivig situation, milt uttryckt. Tidigare i veckan gick det taiwanesiska företaget Evergreens skepp på grund i den södra delen av Suezkanalen – och blockerade därmed en stor del av världens handel, skriver The Guardian.

Fartyget, som kallas Ever Given, väger över 200 tusen ton och är närmare 400 meter långt. Orsaken bakom incidenten ska vara hårda vindar och en sandstorm, men ingen ombord har skadats i olyckan.

Bildkälla: Cnes2021/TT.

Stoppade en av världens största transportvägar

Under veckan försökte flera lotsbåtar att få loss skeppet. Något som kunde ta flera veckor, säger en expert till The Guardian

Sedan fartyget fastande har inga fartyg kunnat ta sig förbi och på torsdagskvällen stod 150 skepp i kö från båda riktningar. Och detta är inte helt oproblematiskt – Suezkanalen är nämligen den viktigaste transportvägen mellan Asien och Europa. 

För varje dygn som trafiken i kanalen står stilla beräknas innebära ett inkomstbortfall på närmare 10 miljarder dollar, vilket motsvarar över 80 miljarder kronor, för de inblandade aktörerna, enligt den brittiska sjöfartstidningen Lloyd's List. 

Under måndagen meddelades det att fartyget nu har tagits loss, och under eftermiddagen några timmar senare kunde trafiken återigen passera.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån.
Foto: TT Nyhetsbyrån

LÄS MER:

Fredrik Reinfeldt driver miljonbolag – så mycket tjänar han

Teknikmagasinet räddas från konkurs

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!