Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan vi ha glömt pandemin om fem år.
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan vi ha glömt pandemin om fem år. - Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT & Lars Schröder/TT.

Anders Tegnell: "Tveksamt om vi minns pandemin om fem år"

Coronarestriktioner har präglat människors vardag i ett och ett halvt år. Men om fem år kanske vi inte ens minns pandemin. Det menar Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.


När coronaviruset slog till i Sverige blev Anders Tegnell ett känt ansikte för hela svenska folket. Idag, ett och ett halvt år senare, hoppas han på att de flesta kan ha en så normal sommar som möjligt. 

Tegnell ser positivt på hur långt Sverige har kommit med vaccineringen av äldre.

– Vi har nått rätt fantastiska nivåer och i de äldre åldersgrupperna är vi uppe i över 90 procent. Så här högt hade jag kanske inte trott att vi skulle nå även om vi är väldigt bra på att vaccinera oss i Sverige, säger han till Dagens Nyheter. 

Han konstaterar samtidigt att det finns grupper som ligger efter i vaccineringen. Tegnell förklarar att det är viktigt att det inte finns områden där människor inte är vaccinerade, då det kan leda till nya virusutbrott.

Viktigt att så många som möjligt får en spruta

Anders Tegnell förklarar att den deltavariant av coronaviruset som just nu sprider sig över världen gör det extra viktigt att människor får två doser vaccin. Men han menar samtidigt att man först och främst bör prioritera att så många som möjligt får åtminstone första sprutan. 

– Man ska inte åka på semester och tänka att nu har jag fått en spruta så nu klarar jag mig, man behöver verkligen två, understryker statsepidemiologen. 

Sverige kan vara på nivå 1 i augusti 

Tegnell förklarar att de allmänna råden, som bland annat handlar om att arbeta hemifrån om man har möjlighet och att hålla avstånd, kan plockas bort när Sverige når den så kallade "nivå 1". 

Enligt Folkhälsomyndigheten har vi nått nivå 1 när: 

  • Få personer testas positivt för covid-19 och få patienter är inlagda för covid-19. 
  • Totalt antal patienter i slutenvården som vårdas för covid-19 är färre än 100, varav patienter i behov av intensivvård är färre än 25.
  • 14-dagars incidensen är färre än 50 fall per 100.000 invånare. 
  • Smittspridningen ska ha gått nedåt i minst två veckor.
  • Minst 70 procent av befolkningen över 18 år har fått minst en vaccindos. 

Anders Tegnell tror att Sverige kan nå nivå 1 i augusti eller september, men att man då kanske vill ha kvar de allmänna råden i ytterligare en månad för att vara på den säkra sidan. 

"Virus blir lindrigare och lindrigare"

Det som skulle kunna hota samhällets möjlighet att öppna upp igen är om en farligare virusvariant dök upp, som vaccinet inte biter på. Men det är inte Anders Tegnell särskilt orolig för. 

– Virus går mot att bli lindrigare och lindrigare, då ökar möjligheten för det att sprida sig. Det är bättre för viruset att du går runt och är lite halvsjuk än att du hamnar på sjukhus för då sprids ju inte viruset, säger han till Dagens Nyheter

Vi kan ha glömt pandemin om fem år

När Anders Tegnell slutligen får frågan om vi kommer minnas coronapandemin om fem år så svarar han att det är tveksamt. Han förklarar att tidigare pandemier har satt få avtryck, då människor gärna vill glömma och gå vidare.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!