Rysslands president Vladimir Putins mål om att upprätta 'en ordning där den starkes rätt råder' måste ovillkorligen avvisas, skriver flera ambassadörer och militärer på SvD Debatt, och efterfrågar ett svenskt Natomedlemskap. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putins mål om att upprätta 'en ordning där den starkes rätt råder' måste ovillkorligen avvisas, skriver flera ambassadörer och militärer på SvD Debatt, och efterfrågar ett svenskt Natomedlemskap. Arkivbild. - Foto: TT

Ambassadörer vill se svenskt Natomedlemskap

Med agerandet mot Ukraina vill Ryssland stärka sin makt på grannländernas, EU:s och Natos bekostnad – och Sverige måste tydligare i handling säkerställa vår och andra länders rätt att välja sin egen väg, skriver flera ambassadörer och militärer i en debattartikel i Svenska Dagbladet.


Fakta: De står bakom debattartikeln

Frank Belfrage, ambassadör, kabinettssekreterare 2006–2014

Svante Bergh, generalmajor

Tomas Bertelman, ambassadör

Staffan Carlsson, ambassadör

Lars Fredén, ambassadör

Lars Grundberg, ambassadör

Ulf Henricsson, överste 1. graden

Johanne Hildebrandt, krigskorrespondent

Bo Hugemark, överste

Diana Janse, ambassadör (tjänstledig), tankesmedjan Frivärld

Stefan Kristiansson, generalmajor, före detta chef Must

Jan Leijonhielm, Rysslandsexpert

Anders Milton, före detta ordförande Röda Korset, före detta ordförande Folk och försvar

Johan Molander, ambassadör

Karlis Neretnieks, generalmajor, tidigare rektor på Försvarshögskolan

Sven-Olof Pettersson, ambassadör

Erik Rossander, generalmajor, före detta chef Must

Henrik Salander, ambassadör

Björn Skala, ambassadör

Fredrik Vahlquist, ambassadör

Manne Wängborg, ambassadör

Källa: SvD Debatt

Även om en diplomatisk lösning skulle stoppa en invasion av Ukraina för stunden så kommer Ryssland snart att framföra nya krav – och eventuella nya avtal kommer brytas när det passar Moskva, enligt debattörerna – där även en forskare, en tidigare ordförande i Röda Korset och en journalist ingår.

De skriver att Ryssland redan i dag bryter mot bland annat FN-stadgan, Helsingforsavtalet och Parisstadgan.

"Att tro att krisen kan lösas eller avvärjas med ännu ett avtal är därför naivt", skriver de. Kremls mål att upprätta "en ordning där den starkes rätt råder" måste ovillkorligen avvisas.

Enligt debattörerna – däribland tidigare kabinettssekreterare Frank Belfrage – bör Sverige bland annat gå med i Nato, helst tillsammans med Finland, men även på ett tydligare sätt stötta Ukraina:

"Sverige bör erbjuda vad vi kan av stöd med militär utrustning och också undanröja eventuella hinder som kan finnas för Ukraina att köpa försvarsmateriel i Sverige".

Därtill bör Sverige bland annat skala upp suveränitetsstödet samt det finansiella stödet till Ukraina.

"Vid fronten i Ukraina är det FN-stadgan, vår europeiska säkerhetsordning och vår fred som försvaras. Att vi gör allt vi kan för att stötta Ukraina är därför inte bara moraliskt rätt utan också i Sveriges intresse", skriver författarna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!