År 2040 kommer antalet personer som är över 80 nästan ha fördubblats, enligt en prognos från Socialstyrelsen. Arkivbild.
År 2040 kommer antalet personer som är över 80 nästan ha fördubblats, enligt en prognos från Socialstyrelsen. Arkivbild. - Foto: TT

Fler äldre – men miljarder mindre till omsorg

Andelen äldre över 65 blir stadigt allt fler i Sverige, men trots det satsas mindre pengar på omsorgen, visar en granskning av Kommunalarbetaren.


Enligt granskningen har 200 av landets 290 kommuner minskat budgetandelen till äldreomsorgen de senaste 20 åren.

För 20 år sedan gick 23,6 procent – nästan var fjärde krona – av kommunernas budgetpengar till äldreomsorgen. I budgeten för 2020 var siffran två procentenheter lägre, vilket motsvarar en skillnad på 13,5 miljarder kronor eller kostnaden för att heltidsanställa 31 400 undersköterskor under ett år.

I framtiden väntas antalet äldre över 80 nära fördubblas, till cirka 900 000 år 2040, enligt Socialstyrelsens prognos. Att klara omsorgen då blir den stora utmaningen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner.

— Det som kommer att bli svårt är att få tillräckligt med personal. Om vi ska ha samma personaltäthet som i dag måste en tredjedel av alla som kommer ut på arbetsmarknaden under de kommande åren arbeta inom äldreomsorgen, säger hon till Kommunalarbetaren.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!