Några kor, Astrid Lindgren och Smålands landskapsvapen
Nu är det dags igen för fössta tossdan i mass - Foto: TT

Här är allt du behöver veta om "fössta tossdan i mass"

4 mars 2021 är det dags igen för "fössta tossdan i mass". Men vad är det här egentligen för högtid som alla smålänningar pratar om?


Fössta tossdan i mass är Smålands inofficiella nationaldag, och firas av smålänningar i hela världen den första torsdagen i mars. 

Varför heter det "fössta tossdan i mass"?

Högtidens namn kommer av att frasen "första torsdagen i mars" på de flesta småländska dialekter uttalas just "fössta tossdan i mass". Läs mer om detta längst ner i artikeln.

Dagen fick ordentligt genomslag i början av 2010-talet, då en Facebook-grupp med namnet "Fössta tossdan i mass", som startats av två småländska syskon, började få allt fler medlemmar. 

2015-2017 slog högtidsdagen igenom på allvar, då flera stora medier i Sverige uppmärksammade högtiden. 

Mat och dryck på fössta tossdan i mass

Smålänningar är i regel stolta över sin dialekt, och därför är det vanligt att man äter och dricker saker som uttalas märkligt på småländska. Ett bra exempel är marsipantårta, som på småländska uttalas "massipaantååta". 

Man kan också dricka en mörk öl, alltså en "möök bäss". 

Dagen kan också firas genom att ringa "mommo o moffa eller faamo o faffa" och prata lite. 

Mer om småländska "r":

Anledningen är att bokstaven "r" hoppas över när den kommer framför en annan konsonant, något som kan jämföras med att "rs" ofta blir ett sch-ljud i övriga Sverige. 

Ett exempel är namnet Lars, som av en stockholmare skulle uttalas "Laasch". På småländska, framför allt i Kronoberg och Jönköpings län, blir uttalet istället "Laas". I Kalmar län försvinner också bostaven r, men där böjs ofta vokalen lite mer, vilket ger uttalet "Laaus". Även i södra delar av Kronobergs län kan böjande av vokaler förekomma. 

Fira på!

Så, om du själv kommer från Småland, har släkt i Småland, känner någon från Småland eller bara har någon slags relation till Småland – se till att fira. Kanske med en liten bit tååta med vaamkååv, lyxa till det med att läsa Astrid Lindgren för en kompis eller tryck igenom Utvandrarfilmerna. 

MER OM SMÅLAND:

Hur bra koll har du på småländska uttryck och ord? Testa dig här!

Kan vi gissa var i Småland du borde bo med fem snabba frågor?

11 saker du känner igenom om du bott i Jönköping

25 roliga ord som låter redit määäkliga på småländska

11 tecken på att du festar med ett gäng sköna smålänningar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du fira fössta tossdan i mass?
Tack för din röst!