Katt,hund
Nya lagen gör det förbjudet att överge sitt husdjur - Foto: Unsplash

Nya lagen: Totalförbjudet att överge sitt husdjur

Efter 30 år är det dags för en ny djurskyddslag. På måndag träder den nya lagen i kraft, vilket innebär att det från och med då blir förbjudet att överge katter och andra tamdjur.


Ja, från den 1 april 2019 blir det nämligen förbjudet att överge katter och andra tamdjur. 

Men inte bara det! De djur som deltar i tävlingar kommer att omfattas av ett stärkt skydd. Dessutom ska det även ställas betydligt tydligare krav på att djur ska skyddas från exempelvis sjukdomar och skaderisker. Hur bra?

Så om en person exempelvis överger en katt och avslöjas, kommer hen inte kunna gå fri från det. Kanske är det äntligen slut på alla hemska historier om övergivna sommarkatter!

Hårdare krav

– Nu kan vi på ett annat sätt ställa krav när vi ser att djuren far illa. Kompetenskrav har förtydligats, så att den som har djur måste ha tillräcklig kunskap för att tillgodose djurens behov, säger Skånes länsveterinär Juha Toropainen till TT.

Men vad innebär det egentligen att ett kompetenskrav har förtydligats?

– Vi säger att du anmäls för din hundhållning. Vi märker att hunden far illa med oklippta klor och tandsten, och när vi ställer frågor och märker att du inte kan något om hund – då kan vi säga att du ska gå en utbildning. Sedan följer vi upp dig, säger Toropainen.

"Svårt att hålla någon ansvarig"

"Sommarkatt" är ett uttryck vi använder oss av när någon har haft en katt över sommaren, för att sedan överge den när semestern är slut. Tragiskt nog händer det fortfarande och i nuläget finns tusentals hemlösa katter i Sverige. 

Men nu förbjuder alltså lagen uttryckligen ägare från att överge sina husdjur. Och vi kan bara hoppas på att sommarkatt-historien nu är slut för evigt. Problemet är bara att övergivna katter ofta inte är chipmärkta, vilket betyder att man inte vet vem ägaren är. 

– Vi vet inte vem som är ägare, då är det svårt att hålla någon ansvarig. Det är frågan om hur mycket lagstiftning kan ändra hur folk överger djur, men vi kan förelägga och ta beslut. Så det är bra att det förtydligas, avslutar Juha Toropainen till TT

Lex Maja

Något annat som också träder i kraft den 1 april 2019 är Lex Maja. Den nya lagen kom till efter att katten Majas matte 2016 blev sjuk och fördes till sjukhus. Maja lämnades då ensam kvar i en låst lägenhet. Efter elva dagar utan mat och vatten tog sig polisen in i lägenheten, men det var för sent. Lex Maja ska förhindra att det händer igen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Lex Maja och här kan du läsa allt du behöver veta om den nya lagen.

/
Lag
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du något husdjur?
Tack för din röst!