Bensinpriset höjs efter attackerna i Saudiarabien
Bensinpriset höjs efter attackerna i Saudiarabien. - Foto: Andreas Hillergren TT/TT,

Efter attackerna i Saudiarabien – nu höjs bensinpriset

Efter helgens attacker mot oljeproduktionsanläggningar i Saudiarabien så höjs nu bensinpriserna.


I helgen utsattes världens största oljeraffinaderi i Saudiarabien för riktade attacker, attacker som slagit ut viktiga delar i oljeexporten. Nu står det klart att bensinpriset, efter sänkningen förra veckan, höjs som en konsekvens efter attackerna, skriver Aftonbladet.

– Det är inte bara produktionsenheten i Saudi som slogs ut vid helgens drönarattack, utan också oljeraffinaderiet i Abqaiq. Den anläggningen kan producera upp till 7 miljoner fat per dag eller runt 70 procent av landets oljeexport och är mycket viktig för att få ut olja på marknaden, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, till Expressen.

Oklart hur länge priset blir förhöjt

Bensinpriset höjs alltså med 15 öre, en summa som matchar förra veckans sänkning. 

Först med att höja priset i Sverige var Circle K som nu på morgonen höjde priset till 15.53 kronor litern. Nu har även OKQ8 höjt priset med samma belopp.

Men det är ännu oklart hur länge det höjda bensinpriset står sig.

– Bensinpriset varierar från dag till dag så det är svårt att göra en direkt bedömning om det är attackerna som orsakat den svenska höjningen av bensinpriset. Det är flera olika faktorer som påverkar priset på bensin. Tillgången på råolja, råoljepriset, dollarkursen och efterfrågan på produkten har alla en inverkan på bensinpriset, säger Johan Andersson, vd för drivmedelsinstitutet SPBI till Nyheter24. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!