Utomjordingar i vår galax
Forskare har kommit fram till att det kan finnas 36 civilisationer av utomjordingar i Vintergatan. - Foto: Shutterstock

Forskare: Så många civilisationer med utomjordingar kan det finnas

Det är nödvändigtvis inte gröna gubbar i rymdskepp. Men enligt nya uträkningar så är det möjligt att det finns hela 36 civilisationer med liv i vår galax.


Aliens och utomjordiskt liv är något som många tycker är riktigt spännande, men hittills har sådant mest existerat i vår fantasi och på film. 

Men faktum är att det finns forskare som jobbar med att leta efter utomjordiskt liv och räkna ut våra chanser att träffa på någon annan ute i rymden.

Räknat ut sannolikheten för liv

Nu har en grupp forskare och experter med hjälp av olika faktorer räknat ut sannolikheten för att hitta utomjordiskt liv, skriver The Guardian.

Forskare har räknat på sannolikheten för att hitta utomjordiskt liv. Bildkälla: Shutterstock

Deras sätt att räkna ut detta kallas Astrobiological Copernican Principle och de har antagit att på andra planeter som liknar jorden skulle det efter några miljarder år bildas liv som en naturlig del av evolutionen.

För att sedan räkna ut hur många planeter som har den här möjligheten har man tagit hänsyn till faktorer som kemiska reaktioner och stjärnbildning.

– Om intelligent liv bildas som en del av evolutionen, inte bara slumpmässigt, skulle man kunna förvänta sig åtminstone så här många civilisationer i vår galax, säger Christopher Conselice, professor i astrofysik vid Nottinghams universitet och medförfattare till studien enligt The Guardian.

36 möjliga civilisationer

Enligt studien finns förmodligen mellan fyra och 211 utomjordiska civilisationer i Vintergatan idag som skulle kunna kommunicera med andra, och man har kokat ned det till att 36 stycken är den mest troliga siffran.

En av forskarna tror att utomjordingarna kommer vara lika oss. Bildkälla: Shutterstock.

Christopher Conselice tillägger att även om det här är bara är spekulationer, tror han att utomjordingarna skulle vara ganska lika oss. 

– Vi skulle inte bli superchockade av att se dem, säger han enligt The Guardian.

Andra forskare tveksamma

Det finns dock andra forskare som är tveksamma till den här uträkningen. Forskaren Oliver Shorttle jobbar på universitetet i Cambridge och var inte involverad i forskningen. Han säger man hade behövt ta hänsyn till fler faktorer för att kunna göra sådana här uppskattningar. 

Dessa faktorer inkluderar hur livet på jorden började och hur många jordliknande planeter som betraktas som bebodda verkligen kan upprätthålla liv.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att det finns utomjordiskt liv?
Tack för din röst!