Rymdorganisationen Nasa söker efter frivilliga som vill spendera ett år på en replika av Mars.
Rymdorganisationen Nasa söker efter frivilliga som vill spendera ett år på en replika av Mars. - Foto: Rodnae Productions/Pexels och Nasa/JPL-Caltech/AP/TT

Nasa söker frivilliga – ska bo på replika av Mars i ett år

Som en del av förberedelserna inför att i framtiden skicka astronauter till Mars söker nu USA:s statliga rymdorganisation Nasa frivilliga. Men inte för en tur till Mars – utan för en ett års lång vistelse i en replika av planeten.


I flera års tid har det varit tal om att skicka de första människorna till Mars. 

Men innan dess vill den amerikanska rymdorganisationen Nasa att fyra frivilliga provar att leva livet på en replika av planeten – i ett helt år.

Kopia av Mars har skapats i en 3D-skrivare

Mer specifikt ska de fyra personerna att leva i en drygt 160 kvadratmeter stor Mars-miljö som producerats av en 3D-skrivare och som finns inuti en byggnad vid Johnson Space Center i Houston, Texas.

Där ska de frivilliga få uppleva ett långvarigt simulerat uppdrag på Mars med rymdpromenader, begränsade kontakter med omvärlden såväl som en begränsad tillgång till föda och resurser. 

Ett fotografi från planeten Mars. Foto: Nasa/JPL-Caltech/AP/TT

Man ska även simulera tekniska problem som skulle kunna inträffa – allt för att skapa så verklighetstrogna situationer som möjligt.

– Vi vill förstå hur människor agerar i dessa situationer. Vi tittar därför på situationer realistiska på Mars, säger Grace Douglas, huvudforskare bakom experimentet, enligt AP.

Nasa ställer höga krav på de sökande

Det är dock inte vem som helst som kan söka till det ett år långa uppdraget, vars antagning öppnade i fredags och som väntas äga rum under hösten 2022.

För att bli utvald måste man uppfylla följande kriterier:

  • Ha piloterfarenhet eller en masterexamen i naturvetenskap, ingenjörsvetenskap eller matematik.
  • Vara mellan 30 och 55 år gammal.
  • Vara amerikansk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd i USA.
  • Vara i god fysisk form, utan några dietproblem och utan benägenhet att bli åksjuk.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!