Peta dig inte i näsan.
Peta dig inte i näsan. - Foto: Pexels/Carlos Peas/wikicommons

Att äta snor är inte bara äckligt – det kan göra dig sjuk

Att äta sitt eget snor är inte bara otroligt äckligt och förödande om någon skulle se dig peta loss i näsan – det kan göra dig sjuk också.


Du kanske trodde att peta sig i näsan hörde till barndomen? Men enligt en studie i Businessinsider petar 91 procent av alla vuxna näsan på regelbunden basis.  

Och om du tyckte det var äckligt så blir det värre nu. Många erkänner även att de äter upp snoret

Att äta sitt eget snor är inte bara en social katastrof om någon skulle se det – det är en riktigt dålig idé av flera anledningar. 

Funkar som ett filter

Snor består av vatten och geléliknande immunprotein som bekämpar bakterier. Immunproteinet är väldigt användbart eftersom det är fullt av skadliga virus mot exemplevis influensa. Snoret i näsan fungerar därför som ett filter mot att andas in bakterier. 

De flesta väljer att snyta sig för att bli av med nästäppan, men vissa äter alltså upp snoret istället, och riskerar då givetvis att bli sjuka eftersom bakterierna släpps loss i kroppen. 

Vissa säger att det skulle vara bra för immunförsvaret att äta snor, men det finns inga vetenskapliga bevis för det, skriver Businessinsider.

Snyt dig. Foto: Pexels

Peta inte ens i näsan

Och det räcker inte. Även att peta sig i näsan är dåligt för hälsan. 

Där finns nämligen bakterien staphylococcus aureus som kan överföras till mat och sedan ge illamående kräkningar och diarré, skriver Livsmedelsverket.

Så snälla, för både din egen och andra skull, snyt dig nästa gång du är förkyld! 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!