Sara Junevik.
Sara Junevik. - Foto: TT

Förbundet nobbar svenska kravet

Det europeiska simförbundet, Len, ger Sverige kalla handen för en ändring av den omtalade EM-regeln som drabbade Sara Junevik på 50 meter fjäril.I nuläget finns inga planer att ändra den, säger Craig Hunter, ordförande i Lens tekniska kommitté.


Både svenske förbundskaptenen Martina Aronsson och förre storstjärnan och OS-guldmedaljören Lars Frölander, expertkommentator på SVT, ville i en TT-intervju i lördags se EM-regeln ändrad.

På EM får varje nation ställa upp med fyra simmare per gren, men bara två får avancera vidare från försöken. I OS och VM är det två deltagare från varje nation som gäller.

På 50 meter fjäril drabbade det Sara Junevik som hade fjärde bästa försökstid, men både Sarah Sjöström (som tog guldet) och Louise Hansson hade bättre tider.

Aronssons och Frölanders åsikt var att tre simmare per nation borde få gå vidare och därmed kunna dominera en hel prispall.

Italien har i några fall under EM haft fyra simmare i topp i försöken, senast i måndagens 50 meter bröstsim på herrsidan.

— Len tog beslutet för runt 20 år sedan att utöka antalet startande per nation för att höja deltagarantalet och ge fler chansen, men alltid med förbehållet att inte fler än två kunde avancera från försöken, säger britten Craig Hunter, som är den högste ansvarige som ordförande i Lens tekniska kommitté.

— Det är en populär regel och vi vill inte ändra den för vi vill ha en större spridning bland nationerna i semi- och final, fortsätter han.

Enligt honom finns inga diskussioner bland andra nationer om att ändra regeln:

— Det intressanta är att enda gången det här dyker upp är när det drabbar egna laget, under övrig tid finns ingen vilja hos nationerna att ändra regeln.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!