Asiatiska vinterspelen 2029 kommer att hållas i Saudiarabien – i öknen där den kommande megastaden Neom ska byggas. Arkivbild.
Asiatiska vinterspelen 2029 kommer att hållas i Saudiarabien – i öknen där den kommande megastaden Neom ska byggas. Arkivbild. - Foto: TT

Fantasisumma när Saudi arrangerar vinterspel

2029 står Saudiarabien värd för Asiatiska vinterspelen.Spelen kommer att hållas i den kommande megastaden Neom – som den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman satsat 500 miljarder dollar på."Öknarna och bergen i Saudiarabien kommer snart att vara en lekplats för vintersport", säger Asiens olympiska råd i ett uttalande.


Det saudiska budet godkändes "enhälligt" i Phnom Penh, Kambodja, på tisdagen.

Vinterspelen är planerade att hållas i Trojena, ett område i Neom där "vintertemperaturen sjunker under noll grader och där temperaturerna året runt i allmänhet är tio grader svalare än resten av regionen", enligt projektets hemsida.

Under sommarhalvåret ligger temperaturen på omkring 40 grader.

Spegelstaden

I juli presenterade kronprins bin Salman planerna för projektet "The Mirror Line", "Spegellinjen", i Neom. Den saudiska spegelstaden består av två parallella skyskrapor som sträcker sig över 170 kilometer bergs- och ökenterräng. Staden har tidigare fått uppmärksamhet för dess planer på flygande taxibilar och robotbetjänter.

Trojena ska vara helt klart 2026 och i planerna ingår en åretruntanläggning för vintersport. Här ska även, bland annat, finnas en konstgjord sötvattensjö och "ultralyxiga" hotell.

Asiatiska vinterspelen består av tävlingar i skidåkning, snowboard, ishockey och konståkning.

Sportswashing

Det är alltså Saudiarabiens statliga investeringsfond, PIF, som kommer att stå för finansieringen av projektet, där kronprins bin Salman är ordförande. PIF är sedan i somras även ägare till Premier League-klubben Newcastle United och investeringsfonden finansierar den omstridda golftouren LIV-touren. Bin Salman är även ordförande i Neoms styrelse.

Saudiarabien har under en längre tid kritiserats för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det exempelvis gäller mänskliga rättigheter.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!