Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson och Linda Sembrant i spelartunneln i fredagens matcharena Estadio Nuevo El Arcángel i Córdoba.
Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson och Linda Sembrant i spelartunneln i fredagens matcharena Estadio Nuevo El Arcángel i Córdoba. - Foto: TT

Spanska krisen väcker minnen hos Asllani

En ohälsosam kultur där en auktoritär huvudtränare sätter sig över läkarnas råd och tvingar spelare att spela trots skador.Det spanska spelarupproret mot förbundskaptenen Jorge Vilda väcker minnen hos Kosovare Asllani.Det är många punkter som jag känner igen mig i. Om man ska ta nästa steg i Spanien så måste man undersöka det, säger den tidigare Real Madrid-mittfältaren.


Fakta: Sveriges väg mot fotbolls-VM

3–11 oktober: Landslagsfönster med två landskamper, en borta och en hemma.

+ 7 oktober: Landskamp mot Spanien, Córdoba.

+ 11 oktober: Landskamp mot Frankrike, Gamla Ullevi, Göteborg.

7–15 november: Landslagsfönster med en landskamp.

+ 12 november: landskamp mot Australien, Melbourne.

2023:

13–22 februari: Årets första landslagsfönster. Här brukar vanligtvis Algarve Cup i Portugal anordnas.

3–11 april: Landslagsfönster.

10–18 juli: VM-förläger.

20 juli–20 augusti: VM i Australien och Nya Zeeland.

Så fort Kosovare Asllani hade gjort klart med sin nya klubb Milan vågade hon också berätta vad det var som inte fungerade i Real Madrid. Den svenska mittfältsstjärnan höll inte igen i kritiken mot den spanska storklubben, Asllanis favoritlag sedan barnsben.

— Det har skapats en kultur i klubben som jag skulle kalla ohälsosam för spelare att vara i. Jag har bland annat nästan blivit tvingad att spela skadad. Ledarteamet har inte lyssnat på det medicinska teamet, sade Asllani i slutet av juni.

"Kan inte sopa under mattan"

Nu riktas åter kritik mot miljön inom den spanska damfotbollen. På grund av en omfattande spelarbojkott saknar Spanien i princip hela sin ordinarie startelva inför fredagens landskamp mot Sverige i Córdoba.

Kosovare Asllani är inte förvånad över att de spanska spelarna upplever liknande problem som hon själv kritiserade Real Madrid för. Det är saker som genomsyrar spansk fotboll, tror 33-åringen.

— Det tror jag definitivt. Det är många punkter som jag känner igen mig i. Om man ska ta nästa steg i Spanien och klassa sig själva som professionella, så måste man undersöka det. Man kan inte sopa allting under mattan. Uppenbarligen vill de här spelarna ha en professionell miljö, säger Asllani.

Intressant nog är det inga Real Madrid-spelare som deltar i landslagsbojkotten. I stället utgörs nästan halva truppen till matchen mot Sverige av "Madridistas". Det är dock oklart om Real Madrid-spelarna verkligen ställt sig på förbundets sida, eller om – som vissa spanska medieuppgifter gjort gällande klubben tvingat sina spelare att ställa upp för landslaget.

Står bakom bojkotten

Kosovare Asllani har haft kontakt med sina gamla klubbkamrater, men vill inte berätta några detaljer från samtalen. Hon ställer sig dock frågande till att det spanska förbundet lägger dövörat till trots att hela 15 spelare valt att bojkotta landslaget.

— Om det är 15 spelare som uppenbarligen tycker att det är en ohälsosam miljö så måste man lyssna på dem. I vilken arbetsmiljö som helst så måste man ju undersöka var problemet ligger. Jag tycker att spelarna har gjort rätt. Själv hade man också ställt sig i det ledet, man måste visa stöd när majoriteten av spelarna tycker att det inte är en tillräckligt bra miljö, säger Asllani.

Precis som hon själv tog bladet från munnen angående situationen i Real Madrid är hon glad att de spanska spelarna valt att sätta ner foten. Även om det skulle innebära att de inte får spela VM nästa år.

— Vissa gånger måste man ta strider för att göra det bättre för nästa generation. Det var samma sak för egen del. Jag kunde ha skitit i det och inte ta upp det, men det var såpass viktigt för att nästa generation skulle kunna få bättre förutsättningar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!