Captor Dahlia Green Bond minskade 0,2 procent i april - handlat flera gröna obligationer

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att de svenska korträntorna steg under inledningen av månaden tillsammans med de globala räntorna.Vidare lyfts det amerikanska ränteläget, som visar på att marknaden har skjutit förväntningarna på eventuella räntesänkningar till 2025."Svensk inflation för mars kom in betydligt lägre än väntat vilket vände korträntetrenden lokalt. En räntesänkning från Riksbanken vid majmötet är helt inprisad i marknaden och i linje med det är tremånadersfixingen ner till 3,87 procent.

Svensk ettårsswap har handlat flat under månaden som helhet", skriver förvaltarna.Förvaltarna nämner att kronan under månaden tappade närmre 4 procent mot dollarn och cirka 2 procent mot euron."Om Riksbanken går före med räntesänkningar riskerar kronan att tappa ännu mer och förstärka den svenska inflationen."Förvaltarna menar att en senarelagd räntehöjning hade troligtvis påverkat framför allt kortänden på räntekurvan, givet att kommunikationen om framtida räntebanor förblir oförändrade.Kreditmarknaden under april kunde sammanfattas som en lugn månad efter flera månader av stark riskaptit. De stora kreditindexen förblev i princip oförändrade under månaden.

"Till fonden har vi handlat in en del nya gröna obligationer under månaden. Vi köpte Nykredit Realkredit Senior Non Preffered obligation (A1/A+).

Vi gjorde en förlängning i Humlegården (BBB+) samt deltog i Norska fiskebolaget MOWI ASA:s första gröna obligation vilken har BBB+ från NCR."Fondens duration var vid månadsskiftet 2,87 år, samtidigt som kreditdurationen uppgick till 4,36 år. Spread mot swap var 0,96 procent.

Vid månadsskiftet hade fonden störst exponering mot bank/finans, följt av infrastruktur och fastigheter, med vikter om 24,5, 24,4 respektive 17,8 procent. Största innehaven var Sparebank, Humlegården Fastigheter och RWE Aktiengesellschaft, med vikter om 2,4 procent vardera.De största emittenterna var Ellevio, Stora Enso och Epiroc på 3,1, 3,0 respektive 2,6 procent.BBB utgjorde 46,5 procent av kreditratingen, följt av A på 36,8 och AA på 11,5 procent.


/