Audi Q8 e-tron edition Dakar
Audi har lanserat en Q8 e-tron inspirerad av Dakar - Foto: Audi

Audi lanserar äventyrlig elbil inspirerad av Dakarrallyt

Bilar anpassade för äventyr utanför asfalterade vägar är på modet, och nu hoppar Audi på trenden med en elbil inspirerad av Dakar-rallyt


Ett antal standardbilar som äventyrs-anpassats med höjd fjädring och rejäla karossdetaljer har lanserats under de senaste åren. 

Däribland kan nämnas sportbilar som Porsche 911 Dakar och Lamborghini Huracán Sterrato, samt Fords Raptor-serie av pickisar och suvar.

Nu kastar Audi in sin hatt i ringen med den rally-inspirerade el-suven Q8 e-tron edition Dakar.

Sjukaste tillvalet hos Koenigsegg – kostar fem miljoner

Inspirerad av racingbil

Bilen är inspirerad av tävlingsbilen Audi RS Q e-tron, som tävlat i de två senaste upplagorna av Dakarrallyt bland annat med svensken Mattias Ekström bakom ratten.

Trots ihärdiga försök har man tyvärr inte lyckats knipa förstaplatsen i rallyt.

RS Q e-tron är en elbil som använder bensinmotorn från en DTM-bil som generator för att utöka räckvidden.

Kinesiska BYD snart störst på elbilar – kör om Tesla

Räckvidd på 49 mil

Bilen är trots den sportiga inspirationskällan inte baserad på den sportigaste versionen av vanliga Q8 e-tron, vilket är SQ8 med sina tre elmotorer.

I stället är Q8 e-tron edition Dakar baserad på Q8 e-tron 55 i suv-utförande, vilket innebär att effekten ligger på 408 hästkrafter.

Den höjda fjädringen öppnar för äventyr utanför allmän väg - Foto: Audi

På vanliga vägdäck avverkas 0-100-sprinten på 5,8 sekunder, men kör man på terrängdäcken General Grabber AT3 tar det 5,9 sekunder.

Modifikationerna påverkar räckvidden som ligger på 487 kilometer, vilket kan jämföras med 531 kilometer för den vanliga 55-modellen.

Höjt chassi och rejäl utrustning

Skodd med terrängdäcken är chassit 65 millimeter högre än på en vanlig Q8 e-tron, vilket innebär en markfrigång på 220 millimeter. Vaddjupet ligger dock på ganska måttliga 300 millimeter.

Vid högre hastigheter sänks luftfjädringen automatiskt för minskat luftmotstånd och därmed längre räckvidd.

Detaljer som ett rejält takräcke, slitstarka golvmattor och ett särskilt förvaringspaket gör bilen än mer redo för äventyr.

Anders fick trafikböter för 2 miljoner under 2023

Går snart att beställa

Orderböckerna för Audi Q8 e-tron edition Dakar väntas öppna under det första kvartalet 2024. 

Grundpriset ska ligga på drygt 1,4 miljoner kronor. Vill man ha det specialdesignade dekalpaketet, som är begränsat till 99 exemplar, får man lägga till runt 100 000 kronor ytterligare.

Strejken lönlös: Tesla tågar på i Norge

Bil