Volkswagen ID.7
Volkswagen har testat ett batteri med imponerande egenskaper - Foto: Volkswagen

Volkswagens solid state-batteri kan revolutionera elbilar

Solid state-batterier har länge sagts vara nästa stora steg för elbilarna, och nya testresultat från Volkswagen visar teknikens potential.


Solid state-batterier ska vara överlägset de batterier som används i dagens elbilar, bland annat genom att vara säkrare och hålla bättre, samt erbjuda snabbare laddning och högre energitäthet.

Trots att teknologin har varit omtalad i många år har den emellertid inte kommit till marknaden.

Nu har ett prototypbatteri från QuantumScape, där både Volkswagen och BMW är delägare, testats av Volkswagens batterilabb PowerCo med imponerande resultat.

Anders fick trafikböter för 2 miljoner under 2023

Imponerande testresultat

PowerCo uppger att prototypen överträffar de krav man ställt, och att det presterar särskilt bra när det gäller degradering av battericellerna.

Batteriet har testats genom 1 000 laddningscykler över en tidsperiod på flera månader, motsvarande runt 50 mils körning i en elbil med mellan 50 och 60 mils räckvidd.

Efter testet hade batteriet fortfarande hela 95 procent av sin ursprungliga kapacitet kvar.

Morgonmänniskor är bättre bilförare – enligt studie

Ser mycket potential

PowerCo är mycket entusiastiska över resultatet, och ser mycket potential i solid state-teknologin. 

– Dessa är väldigt uppmuntrande resultat som på ett imponerande sätt understryker potentialen av solid state-cellen. Det slutgiltiga resultatet av denna utvecklingsprocess kan bli en battericell som möjliggör långa räckvidder, kan laddas supersnabbt och i praktiskt taget inte åldras, säger Frank Blome, vd på PowerCo.

Elbilar är överlägsna bensin och diesel på vintern

Porsches nya elbil utklassar Tesla Plaid på Nürburgring

Bil