Elbuss problem
Flera busslinjer ställs in i Gästrikland efter strul med sprillans nya elbussar - Foto: Region Gävelborg

Elbussar i Gästrikland tål inte kylan – avgångar ställs in

Elbilar kan få det svårt vid kyla, och det gäller även elbussar. I Gästrikland ställs runt 50 bussturer in efter det kalla vädret.


Transdev, som är operatör för regiontrafiken i Gästrikland, satte tidigare under vintern elbussar från kinesiska BYD i drift för X-Trafik.

Det kalla vädret har emellertid ställt till det ordentligt för bussarna, och nu ställer man in ett 50-tal avgångar.

Det rapporterar Bussmagasinet.

Trafikverket gjorde bort sig: Beskyllde bilisterna för kökaos

Problem från dag ett

Ända sedan bussarna för första gången togs i bruk har man haft problem med laddningen av bussarna, vilket har lett till att man löpande har fått ställa in turer i busstrafiken.

Ett kvarstående problem är att bussarna inte laddas till full kapacitet, och därför lämnar depån med för låg laddningsgrad. Detta leder till att bussarna måste laddas oftare än väntat, vilket i sin tur leder till brist på bussar.

Transdev och X-Trafik har för att lindra problemen tagit in bussar som går på miljövänlig  HVO-diesel, men det råder ändå brist på fordon.

– Vi förstår att detta orsakar problem för våra kunder, vilket vi beklagar. Det pågår ett febrilt arbete med att få allting att fungera och vi hoppas att trafiken ska kunna köra som planerat inom några veckor, säger Andreas Eriksson, chef på X-Trafik, till Bussmagasinet.

Halva priset på trängselskatt – för elbilar

Inte första strulet med elbussar

Totalt har man satt i drift 52 sprillans nya elbussar från kinesiska BYD, som det sista kvartalet 2023 var den tillverkare som byggde flest elbilar i hela världen.

Tidigare under vintern har det kommit liknande rapporter om elbussar i Norge.

Även då handlade det om BYD-bussar, som inte klarade av att fylla alla sina rutter i Oslo på grund av problem med laddningen.

Fisker utreds av myndighet – bromsar slutar fungera

27 bilmärken säljer nu enbart elbilar i Norge

Bil