Marie Nilsson Lind
Marie Nilsson Lind är död. Hon blev 62 år gammal. - Foto: Jessica Gow/TT

Ainbusk-sångerskan Marie Nilsson Lind, 62, är död – en vecka efter maken

Det var under fredagsförmiddagen som den tragiska nyheten nådde allmänheten. Ainbusk-sångerskan Marie Nilsson Lind har dött.


Marie Nilsson Lind död

Ainbusk-sångaren Marie Nilsson Lind har dött. Den tragiska nyheten berättade hennes syster Hanna Hermansson till Hela Gotland.

"Det är en oändlig sorg” säger systern Hanna Hermansson till tidningen. 

Marie Nilsson Lind hade precis avslutat en turné med de tre kvarvarande medlemmarna i Ainbusk X3. 

Marie Nilsson Lind var syster till Josefine Nilsson som hittades död i sitt hem den 29 februari 2016, 46 år gammal.

Melodifestivalen i Linköping. Ainbusk singers med fr.v. Birgitta Jakobsson Marie Nilsson-Lind, Josefin Nilsson och Annelie Roswall inför Melodifestivalens deltävling 3 i Linköping lördag 23 februari 2008. Bildkälla: Jessica Gow/TT

I boken ”Josas bok – min berättelse” berättade Marie vad som tog Josefines liv.

”Josa överdoserade morfin, det är en mycket vanlig dödsorsak. Man blir sövd av morfin och hjärtat slutar slå”, skriver Marie Nilsson Lind i boken

Vad hände Marie Nilsson Linds make?

Den 28 december tvingades Marie Nilsson Lind vara med om en annan tragedi när hennes make, musikern Magnus Lind gick bort efter en tids sjukdom, 78 år gammal. 

– Jag är förtvivlad. Mangen var min drömprins, mitt hjärtas kung, mitt norr, mitt söder, mitt öst och mitt väst, sa Marie Nilsson Lind till Hela Gotland då.

Trots makens sjukdom ville han inte att Marie skulle behöva ställa in sin Ainbusk X3-turné. 

– Han ville absolut inte att vi skulle stanna hemma för hans skull. Han låg här hemma och peppade oss när vi repeterade vid flygeln.

Marie Nilsson Lind dödsorsak

Det är ännu inte fastställt vad som orsakat Maries bortgång. 

Marie Nilsson Lind stöttade sin syster in i det sista 

Den 22 mars år 2019 skulle sångerskan Josefin Nilsson ha fyllt 50 år. Det uppmärksammades av SVT med filmen ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, som släpptes på SVT Play. 

I dokumentären skildras Josefin Nilssons karriär som artist, men det framkommer också uppgifter om en mörkare del av hennes liv – nämligen att hon misshandlades svårt av en man som hon hade en relation med. 

Den mannen var Dramatenskådespelaren Örjan Ramberg

Örjan Ramberg har skrivit en debattartikel i Aftonbladet. Bildkälla: Vilhelm Stokstad / TT

Reaktionerna mot Örjan - efter Josefin Nilssons död

Reaktionerna på filmen lät sig inte vänta. Ämnet dominerade i sociala medier månaderna efter och hashtaggen #brinnförjosefin blev snabbt viral. 

Efter filmen möttes Örjan Ramberg dagliga av dödshot. Det slutade med att han gick ut och erkände en tumult händelse som ägt rum. Han erkänner att han ska ha misshandlat Josefin Nilsson med en spark i magen, men nekar till att han ska ha kastat in henne i en vägg, som det påståtts i filmen. 

"Efter en konflikt i min bostad sparkar jag min dåvarande flickvän i magen en gång med smärta och ömhet som följd. Varken under rättsprocessen eller i läkarkontakt har det påståtts eller ens antytts att hon åsamkades permanenta fysiska skador", skrev Örjan. 

Fortsatt menar Örjan Ramberg att han anser att han tog Josefin Nilssons död med en stor sorg, men att han inte ska ha haft en del i orsaken till hur hon gick bort. Utan att det är någonting som folk blivit ilurade via dokumentären.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!