SVT-drama om Rödeby och Hagamannen

Fyra av 2000-talets mest kontroversiella rättsfall ska bli drama i SVT.


Fyra av 2000-talets mest kontroversiella rättsfall ska bli drama i SVT - däribland skotten i Rödeby och Hagamannen.

För regin står bland andra Reza Parsa.

Det är upplagt för debatt när teveserien Fallet får premiär i höst. SVT har nämligen valt att dramatisera några av de mest omdiskuterade svenska rättsfallen på senare år.

Förutom skottdramat i Blekingesamhället Rödeby och den våldtäktsman i Umeå som fick namnet Hagamannen ska Fallet ta upp rättegångarna mot Skandiadirektörerna och de restaurangägare i Göteborg som utsattes för utpressning av mc-gänget Bandidos.

Fylla i luckor

Serien är producerad i samarbete mellan avdelningarna Drama och Samhälle på SVT Göteborg.

– Vi har gjort grundlig research kring vad som skett och sedan låtit tre författare skrivit om de olika fallen, säger Christian Wikander, programchef på Drama nöje i Göteborg.

Har de inblandade eller deras anhöriga varit inblandade i serien?

– I vissa fall har vi haft och har kontakt med anhöriga men i andra inte. I Rödebyfallet har vi det, men inte vad gäller Hagamannen. Vi har ändå hela tiden varit medvetna om anhörigperspektivet. Det finns alltid med oss. Vår utgångspunkt har varit att de här fallen väckt ett massivt intresse om vad som egentligen hände.

– Med dramats hjälp kan man kanske fylla i vissa luckor som journalistiken haft svårare med.

Med andra ord riskerar en kvinna som blivit våldtagen av Hagamannen att få se övergreppet gestaltas av SVT - utan att ha varit tillfrågad i processen?

– Ja, fast utan att säga för mycket kanske vårt perspektiv inte är det som du beskriver. Vi kanske väljer en annan väg. Om man kan skildra hur Hagamannen höll en hel stad i skräck utan att hamna i kontroversen kring övergreppen, då väljer man det, säger Christian Wikander.

– Men visst, det här projektet är väldigt intressant, spännande, känsligt och svårt.

Comeback för Parsa

Tre personer ska regissera de fyra avsnitten: Molly Hartleb, Caroline Cowan - och Reza Parsa, vilket innebär en hett emotsedd comeback i Filmsverige. Parsa slog igenom år 2000 med långfilmen Före stormen. Kort därefter gjorde han kortfilmen Möte med ondskan som skildrade en självmordsbombare.

Båda fick mängder av priser och Parsa själv belönades med Ingmar Bergman-priset på Guldbaggegalan 2002 - men sedan dess har han inte gjort några fler filmer.

På måndagen inledde han inspelningen av Fallet-avsnittet om Hagamannen. De tre författarna bakom Fallet är Håkan Lindhé, Linda Ung och Alexander Söderberg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Abba – nu en del av USA:s kulturarv

Teknikstrulet i GVFÖ – trodde hon blivit lämnad vid altaret

Det tittarna inte fick se i "Gift vid första ögonkastet" var att en vigsel blev försenad med en timme, något som skapade hjärnspöken. En deltagare trodde att hon skulle bli lämnad vid altaret och att hennes fästman stuckit.

Hatstorm mot Bianca Ingrosso – efter detaljen i spegelbilden

Det var under veckan som Bianca Ingrosso fick sig en ordentlig portion kritik från följarna efter att hon publicerat en bild på sin Instagram.

Israelisk konstnär vägrar öppna Venedigpaviljong

Den israeliska konstnären Ruth Patir vägrar öppna Israels paviljong på Venedigbiennalen. Hon ställer som krav att Israel och Hamas når en överenskommelse om eldupphör samt att gisslan friges.

Så mycket tjänar 13-barns mamman Mirka Norrström på OnlyFans

1 timme sedan
Mirka Norrström är 13-barns mamman som blev känd i TV4-programmet Familjen Annorlunda. De senaste två åren har Mirka, 51, jobbat med sitt konto på OnlyFans. Men hur mycket tjänar hon på plattformen egentligen?

Ett drakskepp rammar Nordiska paviljongen

1 timme sedan
Ett kinesiskt drakskepp har kört in i Nordiska paviljongen. På Venedigbiennalen fördjupar svenska Lap-See Lam sin konst utifrån sorgen över kinakrogens förluster – den här gången genom en opera och ett enormt allkonstverk.