Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kade: "Folk jämför mig med Timbuktu"

1 av 2

Janus Langhorn

2 av 2

Janus Langhorn

Nöje | 17/03/2013 09:18

Nyheter24 har pratat med artisten Kade om drömsamarbetet med Timbuktu som han nyligen släppt en singel tillsammans med. Men också om nackdelen med att jobba med en så känd artist.

Kade har givit ut två singlar, "Trubbel" och "Borde älskat dig" och artisten jobbar just nu med sitt debutalbum. I hans planering ingår ytterligare ett släpp av en EP senare i mars med en helt ny låt. 

– Planen är att albumet ska komma till hösten, säger debutanten till Nyheter24.

Texterna är personliga och hämtade från händelser han gått igenom i livet.
– "Borde älskat dig” handlar om ett gammal ex och ”Trubbel” handlar också om en sak som jag har upplevt. Det är nog också vad som karakteriserar mig som artist. Jag är väldigt öppen som artist. 

Är allt du skriver självupplevt? 
– Ja, men sedan kan mitt skrivande påverkas av andra saker. Om en vän berättar att han haft en jävligt dålig vecka eller har tufft hemma med sin fru så kan det inspirera mig till att skriva. Jag tror att saker som jag gått igenom, verkliga händelser, är saker som folk kan relatera till. 

Som yngre var Kade signad av ett skivbolag i USA och rappade då på engelska. Men något lockade honom till att byta språk.
– Jag kände att det var dags för ett riktigt break. Jag ville få folk att känna och svenska är språket jag pratar så jag började skriva på svenska. När jag såg folks reaktioner på texterna gjorde det att jag fortsatte. 

I "Borde älskat dig" samarbetade Kade med veteranen Timbuktu. Ett samarbete Kade själv alltid drömt om att få göra. 
– Vi har känt varandra länge och vi hade snackat om det. Han har också blivit hela nordens superkändis så jag ville inte störa honom men när jag skrivit låten kände jag bara en sak. Den här hade lika gärna Timbuktu kunnat skriva, så jag hörde av mig till honom. Jag har alltid drömt om att få jobba med honom, så det var stort, säger han och fortsätter:

– Jag märkte hur proffsig han är i sitt jobb. Hela hans expertis. Man kan lyssna på alla hans låtar oavsett vilka han jobbar med så lyckas han förmedla en känsla samtidigt som man vet att det är Timbuktu som gjort den. 

Vad betyder samarbetet för dig?
– Väldigt mycket. Men det negativa är att folk jämför mig med honom. Som att jag kom fram med honom och inte som Kade, men jag tror fördelarna övervinner. 

Till debutalbumet finns också planer på att jobba med fler artister, bland annat soulartisten Albin Gromer. Och visst har han drömmar om att göra fler samarbeten med andra svenska artister. Högst upp på listan är Peter LeMarc
– Drömmen skulle vara att jobba med Peter LeMarc eller Mauro Scocco. Vilka texter de kan skriva alltså. Tänk att få jobba med någon av dem eller Jocke Berg. om han höra av sig, oj då tror jag att någon skojar med mig. Då hade jag fått höja mig i mitt skrivande. Det hade varit en utmaning och jag gillar att jobba med personer som är bättre än mig. Det är då man utvecklas, konstaterar debutartisten.   

Se musikvideon till "Borde älskat dig" här: