Torsdag 21 Okt
Stockholm

Är Birro en judehatare?

Författaren anklagas för att uttrycka vardagsrasism.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Calle Schulman delade ut Stockholmspriset ihop med sin bror Alex förra året sa de rakt ut till publiken ”vi är eliten”. Om det var detta Birro syftade på eller om det var på den mångtusenåriga myten om det judiska världsstyret framgår inte när Birro använde sig av rubriken "Elitism-Judsim" (sic) i sin blogg.

Hans blogginlägg har väckt reaktioner. I en debattartikel på Newsmill gick bloggaren Jonathan Leman, som också är aktiv i Svenska kommittén mot antisemitism, till attack mot Birro för sitt val av uttrycket "elitism-judism". Han menar att Birro kanske inte är judehatare, men att Katrin Zytomierskas påhopp inte var helt obefogat. Programledaren för Idol Eftersnack, Katrin Zytomierska, har tidigare antytt att Birro inte skulle gilla judar.

Nyheter24 har intervjuat Jonathan Leman om storbråket med Marcus Birro.

Varför skrev du artikeln på Newsmill?

– Jag ville väcka debatt kring det ingen gått in på. Alla journalister utgick från att påtalandet om judehat var helt substanslöst och taget ur luften. Media har fått det att framstå som en falsk anklagelse. Det visar hur tabu ämnet antisemitism fortfarande är.

Vad tycker du om Birros åsikter?

– Jag vet naturligtvis inte om Birro hatar judar men han uttryckte en fördomsfull vardagsrasism. Men folk blir faktiskt kallade rasister för mindre. Katrin utpekades som homofob för sin kommentar om "bögighet". När det gäller antisemitism tar man bara upp högerextremister men sällan vardagsrasismen.

Hur känner du inför uttrycket "elitism-judism"?

– Jag tycker det är grumligt och obehagligt.

Vad har du att säga om Birros försvarstext?

– Birros påstående om att han givit "en fullständig, reservationslös och ohämmad ursäkt" redan i juni stämmer knappast.

Marcus Birro valde att bemöta Lemans artikel och erkände att "elitism-judism" kan ha varit det sämsta ordet smakmässigt och grammatiskt som han någonsin satt samman. Dessutom stavade han fel.

Men han menar att det är viktigare att fokusera på nätmobbningen som Zytomierska sägs hålla på med.

Men Leman nöjde sig inte på något sätt med Birros svar och går på nytt till attack i en debattartikel på Newsmill i dag. Så här skriver Jonathan Leman i sin slutreplik:

"Låt mig upprepa det som verkar gå Birro förbi: Att han häver ur sig fördomar om judar när han är förbannad på Schulman säger ju någonting - att "det judiska" i hans tänkande förknippas med "elitism" säger ytterligare något."

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela