Stockholm

Nyheter24 utnämner årets kvinnor

På självaste Internationella kvinnodagen utser Nyheter24 våra egna favoriter bland Sveriges kvinnor som berört mest.


Läs mer

1. Molly Sandén, artist: Det talas om det största genombrottet i Melodifestivalen sedan Carolas Främling. Men Molly Sandén ska inte jämföras med Carola, Anna Book, Sanna Nielsen eller vad någon av de tidigare tonårsdebutanterna heter. Molly är Molly och hennes bana har bara börjat.

2. Helena Jonsson, skidskytt: Med både syrran och sambon i samma skidspår var hon den i landslaget som prickade flest i Pyonchang. Guld är alltid guld men som den ekonomistudent hon är var hon även den som tjänade mest inom den nya tevesporten.

3. Mia Skäringer, komiker: I första säsongen av humorserien Mia och Klara introducerade hon flera klockrena personporträtt. Men i andra säsongen har hon växt och i motsats till Klara Zimmergrens mer svårmodiga typer är den nyskilda mamman Gulletussans en av tvåtusentalets starkaste kvinnoskildringar.

4. Emelie, personlig assistent: När avdrag för hushållsnära tjänster gick igenom kallades det för pigavdrag. Isabella Löwengrips assistent har med ett ständigt leende på läpparna gett den moderna assistenten ett ansikte.

5. Monique Wadsted, jurist: Gick från att mingla med kändiseliten på Stureplan till att bli en av Sveriges mest hatade jurister då hon tog sig an Hollywoodindustrin som klient. Och likt Hornblower gick hon ut på en piratjakt som skrämt slag på alla lurkar i somaliska vatten.

6. Annika Sjöö, dansare: Med en på pappret omöjlig danspartner i Magnus Samuelsson har hon i Let's Dance visat hur en Paso Doble - den spanska dansen där matadoren leker med en tjur - verkligen ska se ut.

7. Anne Novion, regissör: Uppväxt i Frankrike med en svensk mamma, återkom till västkusten ned filmen Les grandes personnes - De vuxna och vågade förvandla svenska folkets älsklingar, Björn Gustafsson och Jakob Eklund, till manssvin. En av favoriterna på Stockholms filmfestival.

8. Petra Mede, värdinna: Tog över efter Peter Settman och Kristian Luuk och fick till en början utstå piskor från såväl tevekrönikörer som Alexander Bard. Fast bögarna älskade hennes bitskhet. Men hon slipade skämten och charmade till slut tevetittarna och visade vikten av att aldrig vika ner sig.

9. Lama Abu-Iseifan, opinionsbildare: Med en frenesi drev hon manifestationen Gaza Solidaritet som samlade tusentals på Sergels Torg och att gå i samlat tåg Israels ambassad i en fredlig demonstration som Sverige inte sett like till sedan Vietnamkrigets dagar.

10. Kenza, bloggare: Fick övertaget på bloggtoppen när Blondinbella tog en timeout. Men utan att hyckla visade hon att man kan vara sig själv och komma undan med det utan underhållningsteve eller gråtrubriker. Med jobbet som MTV:s yngsta hallåa visar hon prov på sitt enorma inflytande då hon på egen hand gjort mediokra Tokio Hotel till relavantare än Glasvegas.

11. Margareta van den Bosch, designer: Modesveriges mormor vägrar att pensionera sig och tur är väl det. När det modeundrets bubbla pyser ut i takt med finanskrisen finns ingen bättre på posten som chefsdesigner på H&M.

12. Lisa Magnusson, krönikör: Den blåögda blondinen är, sitt oskyldiga utseende till trots, en av de skarpaste tyckarna. Orädd och okonstlad är hon den som sticker ut i tyckarskaran utan att för den delen ta till moralstickan.

13. Viktoria Helgesson, konståkare: Med konståknings-VM på hemmaplan i Göteborg var förväntningarna höga på västgöten. Även om det inte blev medalj fick hon sin högsta poäng i internationella sammanhang. Helt klart vår mest lysande stjärna i den vackra sporten.

14. Ingrid Bonde, direktör: Mäktigaste kvinnan enligt Veckans Affärer, men mest mänskliga enligt Nyheter24 då hon har makt över svenska folkets kassa och utan prestige rider ut finanskrisen som en lärare vårdar sina skolbarn.

15. Linda Skugge, bloggare: Trebarnsmamman var en vardagshjälte som blev höginkomstagare genom att skriva dagbok långt innan bloggandet tog fart. Sista årens moralistmorrande blev tröttsamt. Men när hon skilde sig och maken levde ut sina rockdrömmar reste sig Skugge och närmade sig sina trogna läsare igen.

16. Silvia Bernadotte, drottning: När dottern ville gifta sig var kungen motsträvig in i det sista. Det råder inga tvivel om vem det var som lugnade honom och påminde om den där kyssen i Porschen.

17. Johanna Frisk, fotbollsspelare: Bara 22 år gammal och utan landslagsspel handplockades hon från Umeå i Damallsvenskan till Los Angeles i den nystartade amerikanska damligan. Bort från Norrlandsfönstret och Anrells krönikor blev hon vår första professionella fotbollsfru.

18. Malin Åkerman, skådespelerska: Gjorde förvisso en usel insats i den dåliga 27 dresses, men är ändå vårt största namn i Hollywood genom en film ingen än har sett. I Watchmen spelar hon den enda kvinnan och den kanske mest komplexa av alla karaktärerna i supergänget.

19. Isobel Hadley-Kamptz, ledarskribent: Bland alla karlslokar på ledarsidorna stack Isobel ut och la tungan på svåra frågor som Pirate Bay-rättegången, Liza Marklund-fejden och FRA-frågan.

20. Christina Lindberg, modell: Upptäcktes, 17 år gammal, på en strand och blev rikspinuppa och sedermera kronprinsens flickvän. Är i dag en av svensk films stora kultnamn med hennes internationella genombrott Thriller - en grym film som i dag, 35 år senare, är mer aktuell än någonsin.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.