Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Våldtog sina döttrar under knivhot – jobbar nu med utsatta barn

"Det känns inte alls bra"
1 av 3

"Det känns inte alls bra"

TT BILD

Mannen utnyttjade sina döttrar under sju års tid.
2 av 3

Mannen utnyttjade sina döttrar under sju års tid.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Något som han också dömdes till fängelse för.
3 av 3

Något som han också dömdes till fängelse för.

JESSICA GOW / SCANPIX

Nyheter | 20/03/2014 13:15

En man som är dömd för att under en längre tid ha utsatt sina barn för sexuella övergrepp jobbar nu med att hjälpa utsatta barn.

ÅNGERMANLAND. Under sju års tid våldtog mannen sina egna döttrar. Nu engagerar han sig ideellt för att hjälpa utsatta barn, skriver Allehanda.

– Det känns inte alls bra. Den röda tråden är hela tiden att han engagerar sig i verksamheter där barn är inblandade. Skjutsar flyktingbarn och så, säger en före detta arbetskamrat till den dömde till tidningen.

Knivhot och sömnmedel

Det var 2006 som mannen dömdes för grovt sexuellt utnyttjande av underåring samt samlag med avkomling till sex års fängelse. Enligt Allehanda innehöll domen ett flertal grova inslag med bland annat knivhot, sömnmedel och förnedring.

Efter att straffet avklarats finns inga anklagelser om att mannen skulle ha fortsatt sina övergrepp mot andra barn.

– Så är det. Men intuitivt känns det fel att en sådan person ska fortsätta att få chans att umgås med barn. Jag har en kollega som såg honom skjutsa flera flyktingbarn, säger hans före detta kollega till Allehanda.

"Ingen vet ju vad det skulle innebära för risker"

Mannen jobbar med flera olika projekt i Ångermanland där han på olika sätt gör ideella insatser för barn.

– Ingen vet ju vad det skulle kunna innebära för risker. Han kanske har för avsikt att på något sätt gottgöra för det han utsatt sina egna barn för, men samtidigt finns andra forum han skulle kunna välja, säger den före detta arbetskamraten till Allehanda.

Till viss del har mannen förklarat sina tidigare gärningar med att han själv utsattes för övergrepp i barndomen. Vid den rättspsykiatriska undersökning som gjordes i samband med rättegången mot mannen kom man dock fram till att han inte led av någon allvarlig psykisk störning.

"Det är bråttom"

Den tidigare kollegan till mannen som Allehanda har pratat med tycker att myndigheterna, kommunen och kyrkan borde vara medvetna om mannens bakgrund.

– Med hans bakgrund skulle han aldrig få arbeta i en förskola, men att arbeta ideellt med flyktingbarn går bra, säger den före detta kollegan till Allehanda.

Källan uppger sig även ha pratat med personal på kommunens socialförvaltning, som dock sagt att det inte är deras ansvar.

– Jag har också ringt till Migrationsverket och talat med en kvinna som lät upprörd av vad hon fick höra, men sedan verkar det inte ha hänt något mer. Jag känner att det är bråttom, säger personen till Allehanda.