Mannen fritogs av två maskerade och beväpnade personer i februari i samband med ett sjukhusbesök.
Mannen fritogs av två maskerade och beväpnade personer i februari i samband med ett sjukhusbesök. - Foto: Magnus Andersson/TT

Flera misstag när grovt kriminell fritogs

Flera faktorer kan ha underlättat fritagningen av en 20-årig grovt kriminell man i februari, enligt en incidentrapport från Kriminalvården som Aftonbladet tagit del av.


Den unge mannen fritogs i samband med ett sjukhusbesök på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Han dömdes i november till tio års fängelse för mordförsök.

Häktet påpekade att någon kallelse för sjukhusbesöket inte skulle skickas till 20-åringens folkbokföringsadress utan bara till häktet, men så blev inte fallet.

Ett annat misstag kan ha varit att sätta mannen i en cell med egen toalett två dagar före besöket. Han fick då inta laxeringsmedel och kan ha förstått att besöket var på gång.

20-åringen hade tillgång till sin telefon och kunde under de två dagarna ringa 18 samtal till familjemedlemmar i hans kontaktlista.

En sista omständighet som noterats i efterhand var att mannen innan transporten bad om att få in sina egna skor för rengöring, enligt incidentrapporten.

"Detta kan tyda på att han ville försäkra sig om att ha bra skor att kunna springa i."

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!