Det krävs en påfyllning av blodlagren på landets sjukhus inför sommaren, enligt organisationen Geblod.
Det krävs en påfyllning av blodlagren på landets sjukhus inför sommaren, enligt organisationen Geblod. - Foto: Pontus Lundahl / TT

Blodlagren sinar i semestertider

Semestertider påverkar blodlagren negativt. För att säkerställa tillgången till blod för sjuka och skadade patienter, krävs det att lagren på sjukhusen fylls på, larmar organisationen Geblod.


Faktak: Blodgivning

Det blod du donerar kan till exempel användas vid operationer och behandling av olika sjukdomar.

För att bli blodgivare är det vanligtvis krav att du är mellan 18 och 60 år gammal, även om åldersgränserna kan variera beroende på region.

Du måste därtill vara i god hälsa och ha en vikt på över 50 kilo.

Dessutom behöver ditt blodvärde vara tillräckligt högt.

Källa: 1177

Behovet är som störst i Skåne, Västra Götaland, Östergötland och Norrbotten. Men även övriga regioner tampas med sinande blodlagren inför sommaren.

— Det är ett ansträngt läge, säger Jesper Bengtsson, specialistläkare på Geblod.

I samband med vårens långhelger och sommarens semestrar är färre blodgivare tillgängliga för att donera blod, vilket försvårar för regionerna att fylla upp sina lager tillräckligt inför sommaren.

— Det är återkommande problem nästan varje år, säger Jesper Bengtsson.

Trots det förblir behovet av blod oförändrat och är lika stort under sommaren som under andra tider på året. Inom den svenska sjukvården krävs en blodpåse varje minut, dygnet runt, året om.

Dessutom kan blod bara lagras i sex veckor, vilket gör en konstant ström av blodgivare helt avgörande för att säkerställa lagren.

— Vi är inte där än, men i worst-case scenario kan vi hamna i läge där man inte har tillräckligt med blod för att kunna genomföra till exempel planerade operationer, säger Jesper Bengtsson.

Han uppmanar blodgivare att ge blod innan de flyttar till sommarstugan eller reser bort.

— Sedan vill vi alltid ha fler blodgivare. Det är särskilt viktigt i de oroliga tiderna som vi lever i nu, säger Jesper Bengtsson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!