Det har varit upprörda känslor inom Tidösamarbetet efter att Kalla Fakta avslöjat att SD använder anonyma konton i sociala medier.
Det har varit upprörda känslor inom Tidösamarbetet efter att Kalla Fakta avslöjat att SD använder anonyma konton i sociala medier. - Foto: Tim Aro/TT

Efter bråket kring SD – partiledarna möts igen

Tonen har varit hård senaste veckorna. Nu möts partiledarna för första gången sedan Kalla Faktas avslöjande i en debatt i riksdagen.


Det har stormat rejält i politiken efter Kalla Faktas avslöjande om SD:s anonyma konton.

När partiledarna nu möts för debatt i riksdagen är det med en vecka av tidvis hård kritik mot SD, från både oppositionen och Tidöpartierna.

Här är några av de tuffa utspelen efter avslöjandet:

Ulf Kristersson (M):

— Jag är extremt mycket emot smutskastning av såväl politiska meningsmotståndare som samarbetspartier. Jag är extremt mycket emot trollkonton, det kan vara rent farligt, så de (SD, reds anm) har många frågor att besvara.

— Det är förtroendeskadligt och riskerar att skada förtroendet för politik i bredare bemärkelse. Det är definitivt förtroendeskadligt för SD om det här stämmer.

Ebba Busch (KD)

— Det är ett helt uppenbart brott mot Tidöavtalet, men också ett brott mot den lägsta nivå av moral och etik som man bör kunna förvänta sig av politiska ledare.

Jimmie Åkesson behöver städa, det är helt uppenbart,

Johan Pehrson (L):

"Uppgifterna som framkommit av Kalla fakta är oacceptabla, desinformation och näthat är oerhört allvarligt. Sverigedemokraterna behöver omgående redogöra för hur de tänker få stopp på verksamheten. Jimmie Åkesson behöver svara på medias frågor."

Jimmie Åkesson (SD)

— Det pågår en inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget.

— Det enda man har lyckats visa är hur man själva gör precis det man anklagar oss för. Det är ren desinformation som de ägnar sig åt.

Magdalena Andersson (S):

— Ulf Kristersson måste svara på vad det här får för konsekvenser. Jag håller helt med honom om att detta är farligt.

— Det första Kristersson behöver göra är att säkerställa att det val som sker om mindre än en månad kan ske fritt från den här typen av dolda påverkansoperationer.

Muharrem Demirok (C):

— I det läget vi befinner oss, i den desinformationsvärld vi lever i, så är SD just nu ett säkerhetshot.

— Det här är så pass allvarliga misstankar att vi måste få klarhet. Vi kan inte ha trojanska hästar i svensk politik.

Nooshi Dadgostar (V):

— Nu är det svart på vitt att det sitter ett parti i regeringskansliet med fejkade konton som sprider mycket hotfulla budskap och förstör hela det demokratiska samtalet.

Rättad: I en tidigare version saknades två betydelsebärande ord i Åkessons andra citat.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!