1 av 2
2 av 2

Polischef hotade reporter: Skriv det jag säger, annars jävlar...

"Du ska akta dig jävligt noga." Nu är polisen anmäld till Statens ansvarsnämnd. Uttalandena till journalisten uppfattades som hotfulla och Rikspolisstyrelsen, RPS, anser att han brutit mot polisförordningen.


GÄVLEBORG. Det var i juli i år som journalisten Cecilia Irefalk ringde upp polismästaren för en intervju till en artikel som senare skulle publiceras i tidningen Ljusnan.

Artikeln - Före detta polis vill jämföra löner i länet - handlar om en pensionerad polis som begärt att få ut lönelistor för poliser i Hälsingland och Gästrikland.

Listor som faller under ramen för allmäna handlingar. Men när den före detta polisen bad om listorna stoppades han.

"Äventyrar rikets säkerhet"

Mannen bakom beslutet var polismästaren hos Gävleborgspolisen, Benny Ericsson, som tycker att listorna, om de hamnar i fel händer, kan "äventyra rikets säkerhet".

"Ett fejkat påstånde som de gömmer sig bakom", menar den pensionerade polisen som till slut fick rätt att ta del av listorna efter beslut hos kammarrätten, men med förbehåll utifrån sekretesslagen som polischefen själv formulerat.

Den före detta polisen fick komma till poliskontoret och titta på listorna, men han fick inte föra vidare uppgifterna han tagit del av. Enligt polischef Benny Ericsson skulle det utgöra ett brott mot tystnadsplikten.

Hotade reporter

När journalisten Cecilia Irefalk för tidningen Ljusnans räkning frågade polischefen om han tycker att "lönediskussioner kollegor emellan är ett brott mot tystnadslagen?" svarar han hotfullt.

– Det var det dummaste jag hört, det tänker jag inte diskutera. Jag har berättat hur det ligger till så du ska inte lägga ord i mun på mig. För det förstår du, det ska du akta dig jävligt noga för att göra.

Ska det ses som ett hot? undrade då Cecilia Irefalk.

– Nej, men om du insinuerar saker blir jag förbannad. Jag har lärt mig hur det kan bli efter 40 år i yrket så det här ska du inte skriva det ska du ha klart  för dig, sa då Benny Ericsson till Ljusnans reporter.

Efter att Rikspolisstyrelsen anmält polismästaren för olämpligt uttalande har ett arbetsrättsligt samtal hållits med honom. Då uppgav polischefen att hela artikeln "andas bestraffning" och att journalisten ville framställa polismyndigheten som en "sluten arbetsplats" och att artikeln "förlöjligade både mig och polismyndigheten".

Varför han senare i artikeln citeras så här: "om du inte skriver det jag säger då jävlar .... " förklarar polischefen med att han "försökte skoja till det" och hann inte säga hela meningen som skulle vara: "om du inte skriver det jag säger då jävlar säger jag upp min prenumeration på tidningen".

Men när journalisten Irefalk intervjuas angående artikeln uppger hon att polischefens citat är "noggrant återgivna" och att hon efter intervjun med honom var ganska "skakig" och övervägde att anmäla honom för hans olämpliga beteende mot henne som journalist. "Talar han så här till en journalist, hur talar han inte då med underställda och allmänheten"? frågar hon.

När Nyheter24 når Irefalk är hon mitt uppe i en pressläggning och vill inte ge några kommentarer i ärendet och hänvisar till att det pågår en arbetsrättslig process.

– Du får prata med nyhetschefen, säger hon.

Nyhetschefen, Lars Larsson, på Hudiksvalls Tidning uppger att han var på semester när artikeln publicerades, men är insatt i ärendet. Han berättar att tidningen aldrig haft i åtanke att anmäla polischefen, Benny Ericsson.

– Nej, jag tycker snarare att han gav prov på ett oprofessionellt beteende, säger Larsson.

Själv vill inte polischefen Benny Ericsson kommentera fallet.

– Nej, jag vill inte kommentera eftersom att media endast utnyttjar sin makt, säger han till Nyheter24.

Inte heller länspolismästare Christina Forsberg vill kommentera ärendet.

- Som du säkert förstår kan jag inte kommentera ett pågående ärende. Det prövas av Statens ansvarsnämn och jag kan inte uttala mig innan den utredningen är klar.

Vad tycker du generellt om att en polis använder den här typen av språk?

- Det finns en bestämmelse i polisförordningen som alla poliser ska följa oavsett befattning, säger länspolismästare Christina Forsberg till Nyheter24.

Ericssons agerande bör enligt Rikspolisstyrelsen medföra en disciplinpåföljd.

– Beslutar statens ansvarsnämnd att han ska få en disciplinpåföljd innebär det en skriftlig varning eller löneavdrag om högst 25 procent av dagslönen i max 30 dagar, säger Eva Söderström Paalzow, arbetsrättsjurist på Rikspolisstyrelsen.

Ärendet inkom till statens ansvarsnämnd den 15 december. Beslut om disciplinpåföljd tas tidigast vid nästa sammanträde i februari 2010.

 

Hot
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Polisens varning till allmänheten efter våldsvågen: ”Långt ifrån över”

Dödsdomar i Iran för smuggelsprit

Fyra personer har dömts till döden i Iran efter att ha sålt utspädd alkohol, som ledde till att 17 personer dog.

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

1 timme sedan
S, V och MP går ihop för att försöka stoppa det de kallar "dråpslaget" mot studieförbunden. Det är ansvarslöst och omdömeslöst. Det är bildningsfientligt, säger Amanda Lind (MP).

Danmarks etiska råd vill utöka aborträtten

1 timme sedan
I Danmark har kvinnor över 18 år rätt till fri abort fram till vecka tolv. Lagstiftningen har varit oförändrad i 50 år, men nu har landets etiska råd kommit med en ny rekommendation. Ett flertal i rådet menar att det bör vara fri abort fram till vecka 18.

Två bilar i krock utanför Örebro – stopp i båda körfälten

1 timme sedan
"Polisen är på plats vid en trafikolycka på länsväg 207 i närheten av Atleverket.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryska medier: Flottchefen är inte alls död

1 timme sedan
Viktor Sokolov, befälhavare för ryska svartahavsflottan, har i dag deltagit i ett videomöte med försvarsminister Sergej Sjojgu. Det hävdar regimtrogna ryska medier, efter Ukrainas uppgifter om att Sokolov har dödats.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.