Misshandel mot unga läggs ner - utan polisutredning

I Helsingborg läggs var fjärde förundersökning om misshandel mot unga ner utan att förhör hållits.


HELSINGBORG. Sparkar och slag präglar många ungdomars vardag på skolgården, i hemmet, i kärleksrelationen. Men något hopp om att få rättvisa finns inte. Åtminstone inte i Helsingborg.

Majoriteten av förundersökningar som gäller misshandel av ungdomar läggs ner, skriver Helsingborgs Dagblad.

Den vanligaste anledningen är att utredningsledaren inte tror att brottet kan bevisas genom en förundersökning.

Men så mycket som var fjärde anmälan om misshandel läggs ner utan att polisen ens kallat misstänkta gärningsmän eller brottsoffer till förhör.

Det enda underlaget som polisen har är en kortfattad anmälan.

Förhörsforskaren Ulf Holmberg vid högskolan i Kristianstad blir förbluffad över polisens passivitet.

– Det är jättekonstigt. Att man håller förhör efter en anmälan är gjord tycker jag är oerhört viktigt. Det kan vara saker som är svåra för den drabbade att berätta om och det är sällan som just sådana saker kommer med i en anmälan, säger Ulf Holmberg till HD.

Mats Olsson, biträdande chef för kriminalsektionen i Helsingborg, menar att man inte kan gå vidare med ett fall som polisen inte tror når framgång i en domstol.

– Det är en bedömning grundad på erfarenhet och de framgångsfaktorer som finns i ärendet, säger Mats Olsson till HD.

Om de enda som sett misshandeln är kompisar tror han att deras trovärdighet som vittnen är begränsad.

– Man får göra en bedömning av vad det är för vittnen. Kompisar har sämre bärighet i domstol. Finns det inte någon oberoende bevisning kan det i förlängningen innebära bevissvårigheter i ärendet, säger Mats Olsson till HD.

Men att kompisar skulle vara dåliga vittnen tillbakavisas av Stefan Reimer, tillförordnad lagman på Helsingborgs tingsrätt. Tvärtom är kompisar till brottsoffret vanligt förekommande i vittnesbåset.

– De vittnar också under ed, säger han.

Hos Malmöpolisen är det självklart att förhöra brottsoffer, uppger en talesman för Malmöpolisen.

Men alltså inte i Helsingborg. Däremot uttrycker Mats Olsson, vid kriminalsektionen i staden, förståelse för unga brottsoffer som aldrig får upprättelse.

– Jag kan känna en väldigt stark empati för de brottsoffer som känner sig frustrerade, arga och besvikna. Det är en naturlig reaktion när ett brott inte leder till en fällande dom, säger han till HD.

 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!