Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Expressen stoppade Jan Josefsson

- 13/01/2009, 13:41 -

"Varför vågar du inte ställa upp på en intervju?"

Tidigare i dag blev SVT-journalisten Janne Josefsson hindrad från att medverka på Expressens nätupplagas chatt med författaren Liza Marklund.

Josefsson hörde i förväg av sig till Expressen, av den anledningen att de skulle veta att det verkligen var han, och talade om att han ville medverka med en fråga på chatten. Allt var klart och moderatören var underrättad. Men då valde Expressen att censurera skjutjärnsjournalisten när han skulle ställa sin skarpa fråga.

Nyheter24 ringde upp Janne Josefsson:

Varför ville du delta i chatten?

– Anledningen till att jag ville få fram min fråga är att Liza Marklund vägrar ställa upp i Debatt. Jag vill veta varför. Det är ju märkligt att Marklund, som själv är gammal journalist, försöker gömma sig för frågor från andra journalister, säger Janne Josefsson till Nyheter24.

– Skillnaden mellan att medverka på en chatt och ställa upp på en intervju av en tränad journalist är ju att hon inte riskerar att få några motfrågor på chatten, säger Janne Josefsson.

–Vi vill ha med henne i debatt nu på torsdag och att hon då ska möta Monica Antonsson, fortsätter Janne Josefsson.

Här är frågan Janne Josefsson inte fick ställa:

”Hej Liza, detta är Janne Josefsson från Debatt på SVT. Via din pressagent har du meddelat att du inte vill ställa upp i direktsändning mot Monica Antonsson. Men varför kan jag inte åtminstone få prata med dig och ställa några frågor? Du är ju själv journalist, varför vågar du inte ställa upp på en telefonintervju? Jag tror att du förlorar på att fortsätta gömma dig. Jag lovar att vara påläst. Med vänlig hälsning – Janne Josefsson.”

Expressen låter i stället signaturen Anki - som ska föreställa en vanlig läsare - ställa den fråga som Janne Josefsson fått löfte om att få ställa. Då svarar Liza Marklund så här:

"Tv-programmet Debatt har ringt och velat ha med mig sitt program ett hundratal gånger genom åren. Jag har aldrig någonsin ställt upp och tänker inte göra det nu heller. Det viktiga för mig är inte att vinna en debatt i tv, utan att svara på människors frågor. Och det gör jag ju nu, till exempel!"

Nyheter24 har varit i kontakt med Thomas Mattsson, Expressen, som enbart ville svara på frågor via mejl.

Varför hindrade Expressen Janne Josefsson från att delta i chatten?

– Besökarna ställde mängder av frågor till Liza Marklund, bland annat svarade hon faktiskt på en läsarfråga om varför hon inte vill medverka i "Debatt" i SVT.

– Vi försökte variera ämnena, för att inte få samma frågor om och om igen, och jag utgår från att Sveriges Television har andra möjligheter att söka intervjuobjekt än via chattar på Expressen.se där vi försöker prioritera läsarfrågor.

– Vi har naturligtvis inget intresse av att SVT:s program om "Gömda" inte uppmärksammas, därför publicerades också en läsarfråga om "Debatt" och därför har Expressen.se också intervjuat Janne Josefsson om just detta till en nyhetsartikel.

Skrivet av: