Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Liza Marklund slår mot Josefsson

Nyheter | 14/01/2009 17:24

Janne Josefsson hävdar att Marklund gömmer sig. Nu slår hon tillbaka mot SVT.

Författaren Liza Marklund befinner sig minst sagt i stormens öga som Nyheter24 skrivit om tidigare. Hennes böcker Gömda och Asyl anklagas för att vara rena lögner. Och journalisten Monica Antonsson har fått starkt gehör för sin bok "Mia - sanningen om Gömda".

Senast i raden att angripa succéförfattaren är SVT:s Janne Josefsson. Efter att ha censurerats av Expressen i en chatt med Liza Marklund anklagar han henne för att "gömma sig". Anledningen är att Marklund vägrar delta i diskussionprogrammet Debatt. Men nu slår Marklund tillbaka.

– Det är förvånande att SVT och Janne Josefsson av alla personer vill tvinga mig att avslöja mina källor och begå lagbrott. Som journalist borde han förstå att jag aldrig kommer att göra det, säger Liza Marklund.

Anledningen till att hon inte kan medverka i programmet är att juridisk expertis avrått för att undvika att hon avslöjar sina grundlagsskyddade källor. Något som alltså är ett brott. Dessutom anser hon att hon givit svar på de frågor som ställts om Gömda, enligt ett pressmeddelande från Piratförlaget. Nyheter24 ringde Marklunds PR-konsult för att få reda på mer.

Monica Antonsson kräver ju att Liza Marklund ber om ursäkt, vad säger du om det?

– Boken Gömda har aldrig identifierat någon och där igenom finns det ingen som är drabbad. Liza Marklund skulle inte ens i teoretisk mening kunna be om ursäkt. Hon är bakbunden, säger Niclas Löwkvist till Nyheter24.

Vad säger du om det faktum att Osama Awad trätt fram som "mannen med de svarta ögonen" och i en debattartikel skriver att han lidit stor skada av boken Gömda?

– Det är massor av människor som hört av sig till Piratförlaget och påstått att de är "mannen med de svarta ögonen". Det där stämmer inte.

Men har Marklund med det här satt punkt för den här historien?

– Liza Marklund har varit med i en intervju i Expressen utöver det har hon skrivit en debattartikel på 15 000 tecken. De som vill ha svar kan finna de i artiklarna. Liza Marklund, Piratförlaget och jag förstår mycket väl att den här historien inte kommer att vara över snart, säger Marklunds PR-konsult Niclas Löwkvist till Nyheter24.

Skrivet av: