Stockholm

Liza Marklund, lägg korten på bordet

Elisabeth Hermon: Polisutredningen bekräftar att Liza ljuger.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stormen blåser hårt kring Liza Marklund. Hennes succéroman Gömda från 1995 har utsatts för faktagranskning av journalisten Monica Antonsson som hävdar att historien är ett bedrägeri. Liza, som först valde att inte framträda alls, har nu börjat besvara kritiken. Däremot kommer hon inte att delta i kvällens Debatt i SVT.

– Det är förvånande att SVT och Janne Josefsson av alla personer vill tvinga mig att avslöja mina källor och begå lagbrott. Som journalist borde han förstå att jag aldrig kommer att göra det, säger Liza Marklund.

Orsaken är att hon är rädd att hon på något sätt ska avslöja sina grundlagsskyddade källor. Något som är brottsligt.

– Det är hårklyveri. Hon vill inte uttala sig om "Mia" för att hon kan röja henne som källa. I maj 2008 röjde hon mig. Källskyddet gäller ju åt båda håll. Mitt skydd brydde hon sig inte särsklit mycket om, säger Elisabeth Hermon till Nyheter24.

I en debattartikel som publiceras i dag på Newsmill berättar Elisabeth Hermon att hon utsattes för en komplott för 16 år sedan. Under den tid hon var föreståndare för stiftelsen Trossen, som hjälpte hotade kvinnor. Hon och boken Gömdas huvudperson Maria Eriksson träffade Liza Marklund 1992. Maria ville berätta om sitt liv för media. Liza lovade Maria och Elisabeth källskydd.

Plötsligt anklagades i stället Elisabeth för att ha stoppat pengar, som var ämnade för verksamheten, i egen ficka. "På löpsedel och tio helsidor i Expressen publicerades mitt foto, mitt och styrelsemedlemmarnas namn och personnummer, foto och besöksadressen till en nyköpt fastighet för skyddat boende". Liza Marklund hade röjt allt, till och med de skyddade boendena. Trossen fick slå igen. Varför Elisabeth blev anklagad vet hon inte.

Tycker du att Liza är trovärdig?

– I mycket av det hon skrivit har hon hänvisat till artiklarna som hon skrev om mig och hela Trossenhistorien. Och dessa var inte sanningsenliga. En grundlig polisutredning kan bekräfta att hon ljög, fullständigt. Ändå fortsätter hon att skriva om det som om det vore sant. Hon har ju dessutom fått alla papper från åklagarmyndigheten, säger Elisabeth Hermon till Nyheter24.

Tycker du att hon bör ställa upp i debatten i kväll?

–Allt annat vore fegt. Jag har lagt alla korten på bordet, det borde hon också göra. Hon har ju dragit igång allt det här, säger Elisabeth Hermon till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.