Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"En hysterisk byhora"

Nyheter | 13/01/2009 12:27

Liza Marklund svarar på läsarnas frågor.

Efter att i över en månad ha undvikit debatten kring sin bok Gömda tar nu Liza Marklund bladet från munnen. I går försvarade sig den tidigare hyllade författaren och journalisten med en debattartikel på Newsmill och i dag svarar hon på läsarnas frågor i en chatt på Expressen.

Då och nu

I en fem år gammal chatt på Aftonbladet (2004-06-16) skrev Liza Marklund:

”Ingenting är påhittat, vare sig i Gömda eller Asyl. Inga händelser är flyttade (annat än i nödfall, för att dölja de hotade människornas identiteter). Däremot har vi tagit bort ganska mycket, förtigit både människor och händelser som varit otroligt viktiga för Mia. Ingenting är gjort mer dramatiskt än det var (det har inte behövts).”

Nu låter det annorlunda. I dagens chatt på Expressen skrev Marklund bland annat:

”Om man tolkat böckerna så bokstavligt att varenda detalj är sann, då förstår jag att folk kan känna sig lurade.”

Godbitar från chatten

”Jag är utsatt för en klappjakt."

”Jag har kontrollerat Maria Erikssons historia under många år. Jag har aldrig någonsin kommit på henne med en lögn. Däremot kan han blanda ihop saker, datum och årtal till exempel. Vissa saker glömmer hon, eller förtränger. Andra saker förtiger hon. Men att jag skulle ha blivit lurad anser jag vara helt osannolikt.”

”Det jag ångrar är underrubriken på bokens titel. Vi skulle inte ha skrivit "en sann historia" utan ”bygger på en sann historia.”

”Jag pratar ofta med Maria Eriksson. Monica Antonsson har målat ut henne som en hysterisk, gallskrikande byhora.”

Debatten fortsätter

Under tiden fortsätter debatten på flera fronter. Diskussionen kring gårdagens debattartikel på Newsmill pågår fortfarande och i dagens DN-debatt skriver advokaten och brottsofferjuristen Max Fredriksson, fil dr och brottsofferforskaren Magnus Lindgren samt psykologen och brottsoffersakkunnige Björn Lagerbäck en artikel där de anklagar Marklund för att spä på rasism och sexism.

Skrivet av: