Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Josefsson: Liza skyddar sig själv

Nyheter | 14/01/2009 18:23

Liza Marklund vill skydda sig själv snarare än att skydda sina källor.

Bluffskandalen kring succéboken Gömda skapar intensiv debatt. Marklund har konstant vägrat att besvara några frågor från journalister eller ställa upp i debatter. Redan i december förra året ville Janne Josefsson ha med henne i SVT:s Debatt.

Efter att hans kupp mot Expressen och Liza Marklund censurerades, går Josefsson till hårt svaromål mot Marklund.

– Att man inte ens får tala med henne själv eller göra intervjuer är ju väldigt konstigt. Man får bara tala med hennes PR-konsult Niclas Löwkvist. En talesman som inte ens vill uttala sig, säger Janne Josefsson till Nyheter24.

Enligt honom är Liza Marklunds senaste utspel om att skydda sina källor ett försök att skydda sig själv.

– Hon hänvisar till källskydd. Jag tror att hon använder det för att skydda sig själv. Det är så man gör när man står upptryckt i ett hörn. Jag har föreslagit en bandad intervju. När det nu har blivit så här stort skulle hon kunna tala med sina källor eller om hon inte kan svara på en fråga utan att röja sina källor, helt enkelt säga det.

Men hon har ju skrivit en debattartikel som svar och deltagit i en frågechatt, vad säger du om det?

– Det är skillnad när en påläst journalist får ställa frågor och följdfrågor. Men just det att ingen journalist får ställa frågor. Hon är ju själv journalist så hon vet hur det här funkar. Jag har försökt kontakta henne flera gånger men inte ens fått tala med henne i telefon. Hon förlorar på att göra det här, säger Janne Josefsson till Nyheter24.

Kommer ni att sända debattprogrammet i alla fall?

– Vi kommer att ha en debatt i vilket fall. Det kommer att vara med personer som försvarar henne men allra helst skulle jag vilja att Liza Marklund själv var med.

Debatt kommer att sändas i morgon på SVT1.

Skrivet av: