Josefsson: Liza skyddar sig själv

Liza Marklund vill skydda sig själv snarare än att skydda sina källor.


Bluffskandalen kring succéboken Gömda skapar intensiv debatt. Marklund har konstant vägrat att besvara några frågor från journalister eller ställa upp i debatter. Redan i december förra året ville Janne Josefsson ha med henne i SVT:s Debatt.

Efter att hans kupp mot Expressen och Liza Marklund censurerades, går Josefsson till hårt svaromål mot Marklund.

– Att man inte ens får tala med henne själv eller göra intervjuer är ju väldigt konstigt. Man får bara tala med hennes PR-konsult Niclas Löwkvist. En talesman som inte ens vill uttala sig, säger Janne Josefsson till Nyheter24.

Enligt honom är Liza Marklunds senaste utspel om att skydda sina källor ett försök att skydda sig själv.

– Hon hänvisar till källskydd. Jag tror att hon använder det för att skydda sig själv. Det är så man gör när man står upptryckt i ett hörn. Jag har föreslagit en bandad intervju. När det nu har blivit så här stort skulle hon kunna tala med sina källor eller om hon inte kan svara på en fråga utan att röja sina källor, helt enkelt säga det.

Men hon har ju skrivit en debattartikel som svar och deltagit i en frågechatt, vad säger du om det?

– Det är skillnad när en påläst journalist får ställa frågor och följdfrågor. Men just det att ingen journalist får ställa frågor. Hon är ju själv journalist så hon vet hur det här funkar. Jag har försökt kontakta henne flera gånger men inte ens fått tala med henne i telefon. Hon förlorar på att göra det här, säger Janne Josefsson till Nyheter24.

Kommer ni att sända debattprogrammet i alla fall?

– Vi kommer att ha en debatt i vilket fall. Det kommer att vara med personer som försvarar henne men allra helst skulle jag vilja att Liza Marklund själv var med.

Debatt kommer att sändas i morgon på SVT1.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.