Lördag 4 Dec
Stockholm

Liza Marklund talar ut i TV4

"Är det någon som ska be om ursäkt så är det Monica Antonsson."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mediedrevet har blossat upp rejält kring Liza Marklund och henns bok Gömda. Nu talar hon ut i Nyhetsmorgon söndag.

Det började med att journalisten Monica Antonsson i sin bok hävdade att Marklunds Gömda delvis bygger på lögner. Gömda handlar om en misshandlad kvinna, i boken kallad Mia Eriksson, som tvingas leva under skyddad identitet.

"Monica Antonsson borde be om ursäkt"

–Om det är någon som uppfattat som om de är lurade så är jag naturligtvis väldigt ledsen för det. Det var inte mitt syfte med de här böckerna. Mitt syfte var att låta en hotad, förföljd och misshandlad kvinna berätta sin historia från början till slut, säger Marklund till TV4:s Anders Pihlblad.

–Boken kallas ju för en dokumentärroman. Gränsen mellan verklighet och litteratur är något som diskuterats i hundratals år och självklart är det en viktig diskussion. Jag menar att fiktion är inbyggd i historien. Däremot är grundstenarna 100 procent sanna, de bygger på myndighetsbeslut.

Journalisten Monica Antonsson påstår att Mia Eriksson aldrig varit lika hotad som "mannen med de svarta ögonen." Han som nu inte kan röra sig utan att bli hotad och anklagad som en fruktansvärd kvinnomisshandlare.

–Det här är ju orimligt och helt osant. Även om det stämmer kan ju ingen säga att det verkligen är han. Jag har ju valt att skriva boken på ett sätt som gör att ingen ska kunna identifieras.

I boken skriver du att mannen ska ha varit delaktig i en massaker, stämmer det?

–Det där är ju uppgifter som han själv har uppgett till Mia. Huruvida de är sanna eller endast till för att skrämma kan jag inte svara på. Jag har heller inte framfört dem som sanningar.

Samtidigt är Marklund mycket kritisk till Monica Antonssons bok, som stark ifrågassätter sannigshalten i Gömda.

–Är det någon som ska be om ursäkt så är det Monica Antonsson för det fruktansvärda karaktärsmord hon gör på Maria Eriksson i sin bok, säger Liza Marklund till TV4:s Anders Pihlblad.

–Jag tycker att Antonsson borde be Mias anhöriga och familj om ursäkt! Antonssons bok är absolut inte objektiv hon har inte ens kontaktat någon av Mias anhöriga.

"Kraften på nätet är oroväckande"

Liza Marklund fortsätter berätta om hur hon tacklat den senaste tidens anklagelser och hur det känns att vara på andra sidan mediedrevet.

–Jag vägrar att vara det här offret. Jag är ingen räv.

–Samtidigt är det inget konstigt att jag blir påhoppad. Jag har ju fel kön, är för framgångsrik och så vidare. Men det här har tappat alla sina proportioner.

– Kraften på nätet är oroväckande och förbluffande. Men egentligen handlar det om en liten grupp människor med Antonsson i spetsen som driver den här hatkampanjen mot mig. Och självklart är det obehagligt att vara utsatt för det här hatet men jag har valt att inte läsa om det.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela