Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kriminella tar över indrivning

Nyheter | 11/02/2009 10:29

De kriminella gängen skor sig i lågkonjunkturens kölvatten.

När skulderna växer och folk inte klarar av att betala tillbaka sina lån är det skördetid för de kriminella organisationer som specialiserat sig på indrivning.

Förra året ökade antalet anmälda utpressningsförsök med över 20 procent.

– Många av de här gängen har det som en affärsidé, vi har ju sett det på internet, att de går ut och erbjuder sina tjänster för att "snabba upp betalningarna" som de säger. och det sker ofta genom hot om våld, alltså ren utpressning, säger Tommy Hydfors som är biträdande chef för Rikskriminalpolisen till SVT.

"Inte brottsligt"

Ett av de gäng som säger sig bedriva en lukrativ verksamhet genom indrivning är Original Gangsters - vilket Nyheter24 tidigare belyst i en rad artiklar.

– Jag tror att bilden av OG som en rent kriminell organisation börjar suddas ut allt mer. OG gör ju inte bara rent brottsliga grejer. Vi kan till exempel driva in en skuld. Jag anser inte att det är brottsligt. Om någon är skyldig pengar och det finns papper på det? Om vi då tar uppdraget att driva in pengarna på ett lagligt sätt då ser jag inget fel i det, sade Original Gangsters ledare Denho Acar under en intervju med Kvällsöppet tidigare i år.

Skrivet av: