Kriminella tar över indrivning

De kriminella gängen skor sig i lågkonjunkturens kölvatten.


När skulderna växer och folk inte klarar av att betala tillbaka sina lån är det skördetid för de kriminella organisationer som specialiserat sig på indrivning.

Förra året ökade antalet anmälda utpressningsförsök med över 20 procent.

– Många av de här gängen har det som en affärsidé, vi har ju sett det på internet, att de går ut och erbjuder sina tjänster för att "snabba upp betalningarna" som de säger. och det sker ofta genom hot om våld, alltså ren utpressning, säger Tommy Hydfors som är biträdande chef för Rikskriminalpolisen till SVT.

"Inte brottsligt"

Ett av de gäng som säger sig bedriva en lukrativ verksamhet genom indrivning är Original Gangsters - vilket Nyheter24 tidigare belyst i en rad artiklar.

– Jag tror att bilden av OG som en rent kriminell organisation börjar suddas ut allt mer. OG gör ju inte bara rent brottsliga grejer. Vi kan till exempel driva in en skuld. Jag anser inte att det är brottsligt. Om någon är skyldig pengar och det finns papper på det? Om vi då tar uppdraget att driva in pengarna på ett lagligt sätt då ser jag inget fel i det, sade Original Gangsters ledare Denho Acar under en intervju med Kvällsöppet tidigare i år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

1 timme sedan
"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.