Södertäljemaffians ledare en av de som åtalas för "fotbollsmordet"
REPORTAGE. Spaningschefen Anders Göranzon berättar om åtalet mot personerna i de så kallade "fotbollsmordet" och Södertäljenätverket som hotat och pressat Södertäljeborna i flera år.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Vill du läsa mer om "fotbollsmorden" och Assyriskaspelaren Moussa.
Här berättar Eddies Moussas bästa kompis Andreas Haddad om saknaden och att han vill att "bovarna ska åka fast".
Efter mordet har Assyriskas sponsrer hotat med att bryta kontraktet. Läs mer om de här.
Den 22 nomvember inleds rättegången mot Södertäljemaffian. Läs här om hur de inte låter sig imponeras av Jens Lapidus: "Snabba cash är inget jämfört med oss"
SÖDERTÄLJE. Polisen är på väg att knäcka maffian som styr den undre världen i Södertälje. Tillsammans med fyra åklagare har de nu tagit ett viktigt steg i kampen mot den grovt organiserade brottsligheten i staden. På onsdagen klockan 09.00 lämnades åtalet in till tingsrätten där personer med kopplingar till Södertäljenätverket misstänks för det så kallade "fotbollsmordet".
– Det betyder otroligt mycket för Södertälje som stad. Men vi har också flera andra ärenden där 26 till 28 personer kommer att åtalas utifrån den här klicken i nätverket, säger Anders Göranzon, spaningschef Södertäljepolisen, till Nyheter24.
Enligt Göranzon består Södertäljenätverket av 50-75 personer med "en svans" av ytterligare ett 20-tal som utgör en rekryteringsbas. Den gemensamma nämnaren är att alla är av samma etniska bakgrund - Syrien - och har bosatt sig i Södertälje. En av de som åtalas för dubbelmordet är den 31-årige ledaren Bernard Khouri som sedan tidigare sitter häktad med ytterligare ett 20-tal personer.
– Han är en av dem ja, men det är flera viktiga individer som åtalas. Rättegången kommer att handla om alla aspekter kring morden. Både de som har utfört och planerat, säger spaningschefen Göranzon till Nyheter24.
Avrättades med kalasjnikov
Dubbelmordet på Eddie Moussa, fotbollsspelare i Assyriska, och hans bror Yaacoub beskrivs som en ren avrättning. Enligt polisen tog sig tre beväpnade gärningsmän in på den illegala spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna, strax efter klockan två på natten mot torsdagen den 1 juli 2010, och sköt ihjäl bröderna med en kalasjnikov.
I media har det spekulerats i att dubbelmordet är en hämndaktion för ett mordförsök på tre personer ur Södertäljenätverket som den tredje brodern - Dany Moussa, ledare för Bandidos supportergrupp X-team - anses ligga bakom. Enligt Anders Göranzon är det dock bara en del av motivet. Det blodiga gängkriget eskalerade redan i slutet av december 2009 i samma lokal - Oasen - som Eddie och Yaacoub avrättades. Dany Moussas närmaste man, en 25-åring, avrättades vid ett av pokerborden på den illegala spelklubben.
Men än så länge vill inte spaningschefen Anders Göranzon inte avslöja om dessa dåd är kopplade till morden och de gängkriget som skakat Södertälje.
– Med hänsyn till rättegången vill jag inte säga något nu, säger han till Nyheter24.
Efter dubbelmordet på X-teams ledarens bröder tvingades MC-gänget lämna Södertälje och Södertäljenätverket vann därmed kriget om den undre världen. Men där X-team tidigare var det individuellt största hotet mot nätverkets överlevdnad har polisen nu tagit över den rollen - och de har gjort de framgångsrikt.
När polisens operativa råd beslutade att satsa resurser på att bekämpa den grovt organiserade brottsligheten i Södertälje fick de nämligen med sig försäkringskassan, Skatteverket och andra myndigheter. De har sedan en tid tillbaka arbeta stenhårt för att sätta dit, gripa och åtala personer från nätverket.
"Allt bygger på respekt, makt och pengar"
Men trots de senaste årets framgångar kommer polisen inte stänga av den blåslampa som de har riktat mot nätverket och dess ledare förrän "Södertälje är en normal stad".
– Det kommer fler åtal. Vi har lättat på trycket nu och man kan säga att det är en lättare miljö att vistas i för den vanliga människan i Södertälje. Vi har lagt en grogrund för att de goda krafterna att kunna verka.
Vad tror du att utvecklingen i Södertälje beror på?
– Jag tror att det är rivaliteter, klanfejder och familjefejder. Den här etniska gruppen har inget land och fejderna är startade i Sverige. Men det här är ren kriminalitet som bara kan växa i den sjuka miljön i Södertälje, säger Anders Göranzon och fortsätter:
– Allt bygger på respekt, makt och pengar där just pengar är en otrolig drivkraft. Det är en enormt liten grupp som betalar väldigt lite skatt och då är det konstigt att det kan bygga 10-20 miljoners hus samtidigt som de nolltaxerar, säger Anders Göranzon, till Nyheter24.
Dubbelmordet kallas för "fotbollsmorden". På vilket sätt är det här kopplat till fotbollsklubbarna Assyriska och Syrianska?
– Jag vill inte gå in på det. Inte just nu i alla fall, det får man se i kommande rättegång. Alla har kopplingar med varandra i Södertälje och jag utesluter inte fotbollen.
Det har spekulerats i en hämndaktion från Dany Moussa mot Södertäljenätverket. Har ni sett några tecken på det?
– Nej, inte just nu. Ingen direkt hämndaktion men allting är möjligt i den här världen. Det finns en handlingsplan för det här och det är inget jag bara säger utan så är det, säger han till Nyheter24.
Rättegången mot delar av Södertäljenätverket startar den 22 november och kommer att pågå under 50 rättegångsdagar. Sista rättegångsdagen beräknas till april 2012.