För en kort tid sedan kom avslöjandet om att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien.
1 av 3
För en kort tid sedan kom avslöjandet om att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien.
2 av 3
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Handelsminister Ewa Björling har haft täta kontakter med Saudiarabiens diktatur.
3 av 3
Handelsminister Ewa Björling har haft täta kontakter med Saudiarabiens diktatur. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Ministerns hemliga insmickrande brev till diktaturen

"Jag är fullt engagerad i att arbeta med dig för att stärka och bredda relationerna mellan kungariket Saudiarabien och kungariket Sverige".


Den hemliga vapenfabriken

November 2005: Ett militärt samarbetsavtal undertecknas med Saudiarabien av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Socialdemokraternas agerande KU-anmäldes då av Folkpartiets Birgitta Ohlsson och Allan Widman.

Juli 2007: Efter två saudiska besök tidigare under året lämnar FOI ett anbud på en förstudie om hur fabriken ska byggas. Saudiarabien tackar ja samma dag.

Mars 2008: Oro på regeringskansliet sedan Saudiarabiens prins Khaled skickat ett brev och klagat på att fabriken drar ut på tiden. På försvarsdepartementet diskuterar man hur man kan "reparera situationen i Saudiarabien".

Januari 2009: Ett "FOI-bolag" bildas med namnet Swedish Security Technology and Innovation, SSTI. På pappret är det fristående men har tydliga kopplingar till FOI. Detta görs för att saudierna vill att FOI ska leda arbetet men för att regeringen samtidigt inte vill att myndigheten ska vara inblandad på pappret.

Maj 2010: Medarbetaren på FOI som driver SSTI lämnar myndigheten och lösningen med SSTI överges.

Februari 2012: Förhandlingar pågår fortfarande. Enligt Ekots källor planeras inom kort ett nytt besök av FOI-experter till Saudiarabien.

Hela tidslinjen och tillhörande dokument finns på Sveriges Radios hemsida.

STOCKHOLM. Handelsminister Ewa Björling har i ett hemligt brev till den saudiske prinsen och inrikesminister Mohammed Nayef erbjudit ett "brett samarbete" med diktaturen inom "publik och allmän säkerhet".

Det avslöjar Expressen som tagit del av det brev hon inleder med att skriva om sin lättnad över att prinsen överlevt ett attentat. Direkt efter går hon in på de affärer hon vill göra med Saudiarabien:

"De ansvariga myndigheterna under den svenska regeringen är beredda att tillhandahålla en inledande studie gällande allmän säkerhet, genom att utnyttja hela den kunskap som Sverige har fått genom sin erfarenhet tillsammans med landets avancerade och beprövande teknologier, i enlighet med saudiska krav och prioriteringar enligt det bifogade svenska förslaget".

Civilt övervakningssystem som kan övervaka befolkningen

Det handlar bland annat om underjordiska ledningscentraler för att leda civila insatser. I brevet finns även ett ett avtalsförslag som ska löpa på tio år. Men enligt uppgifter handlar det om ett civilt övervakningssystem som man skulle kunna övervaka befolkningen med och snabbt kunna sätta tungt beväpnade styrkor mot upprorsmakare.

Brevet avslutas sedan med:

"Jag är fullt engagerad i att arbeta med dig för att stärka och bredda relationerna mellan kungariket Saudiarabien och kungariket Sverige".

Vägrar svara på frågor

Uppgifterna om ministerns kontakter kommer kort efter att det avslöjats att regeringen planerade en hemlig vapenfabrik i diktaturen. När Ewa Björling konfronterades med uppgifterna om det hemliga brevet vägrade hon först svara på frågor.

I stället återkommer hon via sin pressekreterare i ett mejlsvar till Expressen:

"Förslaget till MoU mellan Sverige och Saudiarabien angående civil säkerhet skrevs dock inte under. Det svenska konsortiet lämnade aldrig någon offert och det har heller inte blivit någon affär".

Hon avslutar sedan med att påpeka att allt var förankrat brett hos samtliga regeringspartier.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.